Selectie Film

Edgard Varèse: Een visionair in geluid

is een typische Frank Scheffer-film, waarin leven en werk van de muzikale vernieuwer zowel keurig chronologisch wordt gepresenteerd, als wordt uitgediept in intelligente terzijdes. We zien en horen zijn evolutie naar de zeer uitbundige muziek uit de eerste decennia van de twintigste twintig, met een orkest waar hij sirenes en typemachines aan toevoegde. De irreguliere ritmiek van Varèse is door Scheffer mooi filmisch vertaald door jump cuts – en dat is dan nog maar één voorbeeld van zijn intelligente gebruik van de vorm om de inhoud van zijn portret visueel te versterken. Edgard Varèse: Een visionair in geluid. Regie: Frank Scheffer. Op Doku.Arts, 4 t/m 8 juni. In: Filmmuseum, Amsterdam.

Tropa de elite

Regisseur José Padilha heeft met Tropa de elite een politiefilm op zijn Hollywoods gemaakt, maar dan over Rio de Janeiro. Hij heeft scènes uit de sloppenwijken aan elkaar gemonteerd als flitslicht en er een pompende beat onder gezet terwijl zijn hoofdpersoon, capitão Nascimento, ons per voice-over een lesje Braziliaanse politie geeft. Je hebt goeien en je hebt slechten en die zijn gelijkelijk verdeeld onder politie en gangsters. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn. Tropa de elite. Regie: José Padilha. Met: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro. In 14 bioscopen.

Voyage du Ballon Rouge

Hou Hsiao-hsiens Le voyage du ballon rouge is een hommage aan de jeugdklassieker La Ballon Rouge. De hoofdrolspeler is hier het zoontje van de drukbezette, chaotische poppenspeelster Juliette Binoche en krijgt gezelschap van een nieuwe oppas; Fang Song. De camera beweegt mee met de personages en de stad. Daartussen weet Hou een ontroerend drama uit te tekenen van een alleenstaande moeder met haar zoon. Het gemak waarmee hij een kamer regisseert waarin een piano wordt gestemd, wordt geruzied en gegamed is domweg geniaal. In 5 bioscopen.

Dunya & Desi

Dunya & Desi

Regisseuse Dana Nechushtan en schrijver Robert Alberdingk Thijm pakten de draad weer op met Dunya en Desi op het moment dat de twee pubervriendinnen bijna jonge vrouwen zijn geworden. De Marokkaanse Dunya zit in de collegebanken en de hoogblonde Desie zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij-instructeur. Een feel good movie. In 75 bioscopen.

Horton

De olifant Horton, naar het boek Dr. Seuss’ Horton Hears a Who! hoort een stem als er een spikkel langs zijn oor vliegt. Hij rent het achterna en krijgt contact met Who-ville, het stadje dat gevestigd is op de spikkel ter grootte van een stofje, dat denkt dat ze het centrum van het universum zijn. De schurk in Horton is een vrouwelijke kangaroe die koste wat kost haar kind wil beschermen tegen wat zij ziet als gevaarlijke vreemdelingen. De animatie van de Fox-studio is zeer goed, vooral de weergave van het vreemde Escher-achtige stadje Who-ville. Regie: Jimmy Hayward en Steve Martino. In: 69 bioscopen. (NL)

Into the Wild