Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Reizigersorganisatie Rover naar rechtbank vanwege busstaking

AMERSFOORT. Belangenorganisatie van ov-gebruikers Rover heeft gisteren aangekondigd naar de rechter te stappen om de staking in het busvervoer te beëindigen. Volgens Rover worden reizigers onevenredig gedupeerd door de acties. Het kort geding dient begin volgende week, tenzij de werkgevers en de vakbonden voor die datum nader tot elkaar komen en de acties worden opgeschort. In april liepen de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het streekvervoer vast. Sindsdien voeren buschauffeurs acties. Eerst nog publieksvriendelijk, maar sinds zondag met een volledige staking in heel Nederland, zonder zicht op een einddatum. Het zit Rover vooral dwars dat de vakbonden niets willen weten van een bemiddelaar. ”Met deze stakingen wordt de samenleving onevenredig geschaad”, meent Rover. Volgens FNV Bondgenoten kwamen gisteren 4.500 buschauffeurs naar het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor een betere cao. Een woordvoerder van de bond zei desnoods nog drie maanden te willen staken. Het motto is: `Geen cao, niet rijden`.