Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Rabarberijs van Rolien

Rabarberijs van Rolien ca. 1980-1996, Yorkshire, England, UK --- Forced Rhubarb, Yorkshire, England --- Image by © Jacqui Hurst/CORBIS
Rabarberijs van Rolien ca. 1980-1996, Yorkshire, England, UK --- Forced Rhubarb, Yorkshire, England --- Image by © Jacqui Hurst/CORBIS Hurst, Jacqui;CORBIS

De lezers van nrc.next houden van ijsmaken, maar nog veel meer van ijseten zo blijkt uit de vele reacties op het Kokenblog.

Remmelts vraag van dinsdag – wat is de beste ijssalon van Nederland? – leverde een levendige discussie op. Zo menen Yvette en Darcia dat het marsepeinijs van Garonne in Haarlem heerlijk en verslavend is, en zegt Darcia dat de smaak Haarlemse Kus zelfs „to die for” is. Barbara de Wijn zweert bij het frambozenijs van IJscuyupje, in een zijstraat van de Albert Cuyp-markt in Amsterdam – „o goed, dat het lijkt of je een heel bakje frambozen naar binnen werkt per bol” – en Geesje roemt het vlierbloesemijs van De IJssalon aan de Meent in Rotterdam. En IJssalon Kees in Geldrop was voor Anna „het enige lichtpuntje tijdens mijn stage in het ziekenhuis aldaar”.

Er blijken meerdere Talamini’s te zijn in Nederland. Bob Kattemölle raadt die in Dordrecht aan, Karlijn die in Deventer, en A. Uuldersma rende vroeger na de winterstop zo snel mogelijk naar Talamini in de Groningse Nieuwe Ebbingestraat. Helaas bestaat deze Talamini niet meer, maar op dezelfde locatie zit een nieuwe ijswinkel.

De discussie op het Kokenblog ging niet alleen over Nederlandse ijssalons. Esther raadt een geweldige ijssalon aan in het Spaanse Granada (aan het plein). Susanne, die in Rome woont, schrijft over Tre Scalini op Piazza Navona. „Nooit te druk, niet heel glamoureus, ook geen keus uit te veel smaken, maar oh-zo-verrukkuluk. Ik neem graag een coppa met casata en frutti di bosco.” Mary Groenveld noemt een ijssalon in Kokkari op Samos, waar ze heerlijke ijskoffie hebben. En Anne-Riet de Boer proefde ooit fantastisch olijvenijs in een ijssalon anex chocolaterie tegenover de kathedraal van Straatsburg.

Gelukkig maken next-lezers ook nog zelf ijs. Jasja mengt een liter milde of Griekse yoghurt met de schil van twee limoenen en „flink veel suiker” tot limoen-yoghurtijs. Anne-Riet maakt een meloensorbetijs en Tonny maakt ‘pecannoten-maplesyrupijs’, aardbeien-basilicumijs. (Zie voor het recept nrcnext.nl/koken).

Het meest seizoensgebonden is het rabarberijs van Rolien.

Rabarberijs:

350 g rabarber

250 g suiker

2 dl water

kaneel

2 dl slagroom

Kook de rabarber met suiker, water en kaneel tot de rabarber zacht is. Pureren en laten afkoelen. Dan de slagroom erdoor roeren en in de ijsmachine tot ijs draaien.

Janneke Vreugdenhil is er maandag weer

Praat mee over ijsmaken en ijseten op nrcnext.nl/koken