Pigeon Detectives is stadionband met meebrulsongs

cd pop The Pigeon Detectives:Emergency ***--

cd pop

The Pigeon Detectives: Emergency ***

Wie The Pigeon Detectives uit het Engelse Leeds live gezien heeft, wist al langer dan vandaag dat ze hun stadgenoten The Kaiser Chiefs achterna gaan met vrolijke publieksmennerij en uitgelaten meezingnummers. Zanger Matt Bowman is zo mogelijk een nog wilder podiumdier dan The Kaisers’ Ricky Wilson en moest dan ook onlangs met een verdraaide enkel naar het ziekenhuis worden afgevoerd, overigens nadat hij netjes zijn optreden had afgemaakt.

Het tweede album Emercency lost de belofte in van een potentiële stadionband, die de refreinen zwaar aanzet. Neem bijvoorbeeld Don’t you wanna find out dat een citaat uit The Who’s Substitute koppelt aan een spreekkoor dat zich meteen mee laat brullen, of I’ll be waiting, dat handig gebruik maakt van het „when you wanna come” uit Frankie Goes To Hollywoods Relax. De Pigeons halen de hele pophistorie overhoop om hun doel te bereiken, met roestvrij stalen gitaarriffs die even bot als memorabel klinken. Bowman zingt als een guitig straatschoffie, dat het allemaal net niet helemaal serieus meent. Wat The Pigeon Detectives missen is het beetje diepgang dat hen naar een hoger plan zou tillen. Emergency is vooral een léuke cd, voor wie zijn popmuziek opbeurend en zonder franje wil.

    • Jan Vollaard