Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Pas verschenen

LITERATUUR

Marianne Fredriksson: De zondvloedHaar laatste vertaalde roman De Geus, 344 blz. € 22,50

Laatste roman van de vorig jar overleden Zweedse bestellerauteur, handelend over de ups en downs van het huwelijk van Noach en Naema.

Max Rouquette: Occitaanse gedichten IJzer, 120 blz. €16,50

Bij het honderdste geboortejaar van deze Occitaanse dichter (die in het Zuid-Franse taalgebied gevierd wordt), een Nederlands-Occitaanse uitgave van een keuze uit diens lyrische werk over de ‘kosmische eenheid tussen mens en natuur’.

Diverse auteurs: De laatste van mijn Demonen Voor Hugo Claus De Bezige Bij,143 blz. €14,90

Bundeling van de herdenkingsartikelen en toespraken bij Claus’ dood op 19 maart van dit jaar. Met teksten van onder meer uitgever Robbert Ammerlaan, redacteur Suzanne Holzer en collega’s Remco Campert, Erwin Mortier, Dimitri Verhulst en Cees Nooteboom.

NON-FICTIE

Peter Lassooy: Monnikenwerk. Stichting De Wielenmaker, 72 blz. € 24,95.Bestellen via www.wielenmaker.nl

Schitterend uitgegeven studie naar ‘de invloed van de abdij van Egmond op het landschap van Noord-Kennemerland’. Met prenten en schilderijen, en een wandelkaart van het Monnikenpad bij Egmond-Binnen.

Stephan Mols, Olivier Hekster en Eric Moormann (red.): Romeinse decadentie. Vantilt, 172 blz. € 17,50 (geb.)

Bundel met acht artikelen over ‘pracht en praal in de Romeinse keizertijd’. Hoe decadent waren de Romeinen? Hoe luxe woonden ze? Hoe verwerpelijk waren hun keizers?Tegelijkertijd verscheen bij het Davidsfonds (238 blz, € 24,95) een boek over jeugd in het Romeinse Rijk, Jonge jaren, wilde haren? van Christian Laes en Johan Strubbe.

John Leerdam(red.):De Antillen en ik Meulenhoff/de Volkskrant, 223 blz. €19,90

Veertig maatschappelijk geslaagde Antillianen over de pracht van hun geboortegrond, als tegenwicht bij deprimerende krantenberichten. Met bijdragen van onder anderen Noraly Beyer, Joost Karhof, Raymi Sambo en Gert Oostindie.