Ombudsman eist openheid verzekeraars

Verzekeraars moeten binnen vier weken volledige openheid geven over hoe zij hun zogenoemde woekerpolissen gaan aanpassen en hoeveel compensatie gedupeerde polishouders zullen krijgen.

Met deze boodschap zet de Ombudsman financiële dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, betrokken verzekeraars in een brief verder onder druk. Wabeke kan bindende uitspraken doen, die voor alle verzekeraars gelden.

Verzekeraars hebben sinds de jaren negentig in totaal 6,5 miljoen beleggingspolissen verkocht, waarbij vaak een groot deel van de inleg (40 procent of meer is geen uitzondering) wordt afgetrokken als kosten. Polishouders wisten van tevoren niet dat zij zoveel kosten moesten betalen.

Wabeke kwam in maart dit jaar met aanbevelingen. Hij zei onder meer dat verzekeraars jaarlijks maximaal 2,5 procent (en in uitzonderlijke gevallen 3,5 procent) aan kosten mogen inhouden. De te veel ingehouden kosten van afgelopen jaren zouden gecompenseerd moeten worden.

Veel verzekeraars gaven aan de aanbevelingen te zullen opvolgen, maar Wabeke heeft daar nooit meer iets van vernomen, schrijft hij nu. Hij vindt het „ongewenst” dat polishouders nog steeds niets weten over compensatie. In een reactie zegt het Verbond van Verzekeraars constructief te zullen meewerken aan het verzoek van Wabeke. „We hebben eerder afgesproken dat we eind 2009 volledige helderheid zouden bieden. Ik weet niet of alles binnen vier weken klaar is”, aldus een woordvoerder.

De woekerpoliskwestie heeft tot ruzie geleid tussen minister Bos (Financiën, PvdA) en het Instituut Financieel Onderzoek. Dat moet in opdracht van Bos een rapport uitbrengen, maar stelt dat steeds uit. Bos overweegt het nu zelf te doen.

Lees de brief van Wabeke via nrc.nl/woekerpolis

    • Egbert Kalse