nrc.nl/bankencrisis

„Het is de centrale bankiers binnen de Fed en de ECB aan te rekenen dat zij de rente jarenlang veel te laag hebben gehouden”, zegt Pubben op de internetsite nrc.nl/bankencrisis, speciaal voor discussie over de kredietcrisis. Zij hebben daarmee volgens hem de inflatie aangewakkerd.

Chris de Vries voegt toe dat er tegenover het nieuw gemaakte geld „geen waarde meer staat, het is lucht”. Zijn oplossing: „Laat degenen die de winst opstrijken zelf de risico’s lopen.”

Andere bijdragen op de site gaan vooral over toezicht. Volgens Erik L. Vos is een nieuwe toezichthouder in Europa niet nodig, omdat met de komst van de ECB een scheiding is aangebracht tussen het monetair beleid en nationale toezichthouders. Peter Rutten zegt:„Wanneer roekeloos gedrag en slechte beslissingen niet financieel afgestraft worden, dan heeft toezicht toch geen betekenis en wordt er niks geleerd.”

Op nrc.nl/bankencrisis staat een samenvatting van de discussie tot nu toe. Volgende week verschijnen nieuwe bijdragen van prominente economen.