Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Nibud: helft bevolking mist financiële reserve

De helft van de Nederlandse bevolking heeft geen geld achter de hand voor onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine of onderhoud aan huis of auto. Deze mensen worden vaak gedwongen om bij een financiële tegenvaller een lening af te sluiten. Spaargeld staat vaak vast in beleggingen of pensioenvoorziening. Een onmiddellijk beschikbare buffer ontbreekt.

Dit blijkt uit een rapport van het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. De organisatie raadt consumenten aan te sparen voor een financiële buffer. Volgens onderzoeker Marcel Warnaar staat het reserveren van geld voor moeilijke tijden laag op de prioriteitenlijst.

„De materiële behoefte stijgt”, stelt Warnaar. „Veel mensen besteden hun geld gemakkelijker aan luxegoederen. Extra euro’s gaan niet naar een spaarrekening, maar naar een plasmatelevisie en een vakantie.”

Volgens het Nibud zou een echtpaar met twee kinderen, een koopwoning en een totaal netto inkomen van 2.900 euro minimaal 15.000 euro op een spaarrekening moeten hebben. Een alleenstaande met een huurwoning en een maandinkomen van 1.800 euro doet er goed aan zeker 6.300 euro spaargeld te reserveren.

Het gebeurt vaak dat mensen spaargeld in één keer gebruiken voor een vakantie, zonder dat ze rekening houden dat er soms een kapotte koelkast vervangen zou moeten worden of een nieuwe televisie moet worden gekocht.

Nibud heeft een zogenoemde BufferBerekenaar ontwikkeld, waarop mensen zelf kunnen uitrekenen hoeveel geld ze achter de hand moeten houden.

Het Nibud heeft een formule ontwikkeld waarmee mensen hun ideale buffer kunnen berekenen. Kijk op www.nibud.nl