Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Mode

Netbook is niet te stuiten

Acer Aspiron One
Acer Aspiron One

Klein schermpje, genoeg om te mailen en te internetten en verder geen poespas. Dat is het less is more-concept dat de Asus EEE PC tot een succes maakt. Zo’n goedkope mini-laptop, ook wel netbook geheten, wordt nu door Jan en alleman gemaakt. Acer introduceerde op de Computex in Taiwan bijvoorbeeld de Aspire One : een laptop met een 8 GB harddisk en 9 inch scherm. Asus toonde er de nieuwe EEE PC, met 10 inch scherm.

Ook Microsoft doet mee met de mode. Windows Vista is te zwaar, maar good old XP werkt prima op netbooks. XP is straks niet meer leverbaar. Toch wil de softwaregigant voor ULPC’s (ultra low cost pc’s oftewel goedkope meuk) nog wel een afgeprijsde Windows XP Home Edition uit de kast trekken.Linux-puristen weten beter: Ubuntu bouwde de Netbook Remix editie, speciaal voor kleine schermen.

Marc Hijink

Meer over de nieuwe netbooks op nrc.nl/hebben.