Natacha Atlas bekeert zich tot het liefdeslied

cd wereld Natacha Atlas:Ana Hina ***--

cd wereld

Natacha Atlas: Ana Hina ***

Verdwenen zijn de dreunende beats en de vette bassen. Op haar achtste plaat sinds Diaspora uit ’95 bekent de in Brussel opgegroeide Natacha Atlas zich tot het klassieke Arabische liefdeslied. Het ‘habibi’ (schatje) vliegt je om de oren.

Met een zacht, bijna engel-achtig stemmetje werkt de inmiddels 44-jarige zich door een repertoire van traditionals en covers van oude hits van de Egyptenaar Abdel Halim Hafez en de Libanese diva Fairoez. In de meeste gevallen zijn de nummers prima mee te zingen, ook dankzij de rijke stoffering die toetsenspeler, arrangeur en producer Harvey Brough rond haar heeft gedrapeerd. Koorzang, violen, fluit en luit, het klinkt allemaal heel fraai.

Dat Atlas ook wat buitengebieden verkent, doet geen afbreuk aan het concept. Het door Nina Simone gepopulariseerde Black is the Color is ook een langzaam liefdesliedje en het ‘jazzy’ Kayatak Ana blijft romantisch dankzij de speelse accordeonist Gamal al Kordy.

Het enige echt vreemde stuk is La Vida Callada waarin Atlas met snarenspeelster Clara Sanabras in het Spaans een tekst zingt van de Mexicaanse beeldend kunstenares Frida Kahlo.

Met dit nieuwe repertoire staat Natacha 15 juni op Mundial in Tilburg en 16 juni in het Utrechtse Tivoli.

    • Frans van Leeuwen