Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Mijn muziek is helend bedoeld

Konstantin Gropper is een 25-jarige provinciaaldie muziek maakt in zijn slaapkamer.

Zijn debuut Rest Now, Weary Head! is prachtig.

Amsterdam, 28-05-08 Get Well Soon, zanger Konstantin Gropper Foto: Isabel Nabuurs
Amsterdam, 28-05-08 Get Well Soon, zanger Konstantin Gropper Foto: Isabel Nabuurs Isabel Nabuurs

. ‘Indiepop-Wunderknabe’, ‘Wunderknabe aus der Provinz’ zijn kwalificaties die je niet vaak leest over Duitse muzikanten. Maar in het geval van Konstantin Gropper alias Get Well Soon is het vaderland trots en verrast, zoals blijkt uit de krantenkoppen.

Konstantin Gropper bracht afgelopen winter zijn debuut-cd, Rest Now, Weary Head! uit, en kwam hoog in de Duitse hitparade, met een cd die zich niet direct als hitparademuziek laat omschrijven. Integendeel, de liedjes van Get Well Soon zijn barok en langgerekt, met Groppers stem als melancholische wegwijzer in een duister bos van Radiohead-achtige soundscapes.

Konstantin Gropper is een 25-jarige provinciaal die muziek maakt in zijn slaapkamer, diep in het Zuiden van voormalig West-Duitsland. Niet hip, niet deel uitmakend van een interessante ‘scene’, maar in zijn eentje thuis met een laptop en instrumenten. Noest en eigenwijs, zo omschrijft hij zichzelf.

Gropper, die inmiddels is verhuisd naar Berlijn, zit vandaag in een Amsterdams hotel, en glimt onder zijn zwart geverfde haar. Van trots waarschijnlijk. En terecht, zijn debuut is een prachtig koesterend geheel waarin paukenslagen, cello’s, trompetten een pastorale droomwereld verbeelden.

Al horen wij met Rest Now, Weary Head! voor het eerst van Konstantin Gropper, voor hemzelf ‘voelt het niet als een debuut’. „Ik maak muziek sinds mijn veertiende. Ik groeide op met klassieke muziek, mijn vader is klassiek pianist. Als scholier had ik een Sonic Youth-achtige band waarin ik zo hard mogelijk gitaar speelde. Maar toen ik aan deze cd begon, keerde ik terug naar de klassieke invloeden uit mijn jeugd. Ik zocht naar een brede stijl, waarin alles een plaats kon hebben: elektronica, folkmuziek uit Oost-Europa, Siciliaanse muziek, indie-gitaarpop. In You/Aurora/You/Seaside zit een tango-ritme, en Your Endless Dream is een langzame country-wals.”

De muziekstijlen die Gropper noemt liggen er niet dik bovenop: het tango-aandeel van You/Aurora/You/Seaside zit verstopt onder een deken van elektronische spinsels die zo stoffig klinken alsof het archeologische vondsten zijn. Door die waas van klank, glinsteren koorzang, violen en ukeleles in een zachtmoedig geheel. Schoorvoetend vertelt Gropper dat zijn muziek ‘helend’ bedoeld is.

Vandaar ook de naam van de cd en zijn eigen pseudoniem. „Niet dat ik de luisteraar wil zeggen „Het komt allemaal goed’. Maar juist „Je moet je eigen weg vinden in deze wereld, want de wereld zal niet veranderen. Je mag best droevig zijn.” De oorzaak van de individuele onlust die we voelen, zit hem volgens Gropper in de eisen die de maatschappij aan ons stelt. „De manier waarop we moeten leven, is niet wat we zelf zouden kiezen.” Hij lacht verontschuldigend: „Het kapitalisme is nog altijd de wortel van het kwaad.”

Opvallend is zijn cover van Underworlds hit Born Slippy uit 1995. Gropper noemt dit nummer ‘het Smells Like Teen Spirit van mijn generatie’: „Voor de technojeugd, zeg maar. En daarom leek het me leuk om er een eigen versie van te maken. Bovendien, er verschijnen veel danceversies van liedjes, en ik heb het andersom gerdaan: een popversie van een dancenummer.”

Inmiddels heeft ook Engeland hem opgemerkt. Get Well Soon zal optreden op het Glastonbury-festival, eind juni, en later dit jaar volgen concerten in Nederland. Al heeft hij de cd in zijn eentje gemaakt, bij optredens bestaat de band uit zeven personen, met onder meer een aantal leden van de Gropper-familie: een zus op viool en een nicht op trompet.

Ziet Gropper er tegen op om zijn anonimiteit prijs te geven en tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij? Hij haalt zijn schouders op. „Ik probeer op mezelf te blijven. Ook al is dat misschien onmogelijk. Maar die tegenstelling, dat is waar het leven om draait.”

De cd Rest Now, Weary Head! is nu uit bij PIAS. myspace.com/youwillgetwellsoon