Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Meer `alternatieve` reclame op televisie

Rotterdam. Adverteerders hebben vorig jaar 93 miljoen euro besteed aan de zogenoemde `non spot televisie reclame`. Dat is bijna tien procent meer dan in 2006 toen 84,7 miljoen werd uitgegeven. Non spot reclame is een alternatief voor de tv-commercial in het reclameblok. De bekendste vormen zijn billboarding (een vijf seconde durende sponsorvermelding voor of na een programma ) of in-program prize marketing (het laten zien van een te winnen product). Het is voor het eerst dat de Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT) deze cijfers naar buiten brengt. ”Non spot communicatie is niet nieuw, maar levert de laatste jaren wel een belangrijke bijdrage aan de groei van de televisiereclamebestedingen”, zegt Paul van Niekerk, directeur van SPOT. De reguliere bestedingen aan commercials groeiden volgens SPOT met bijna 7 procent en kwamen uit op 851 miljoen euro.