Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Medvedev onderstreept handelsbelang

De Russische president Dmitri Medvedev heeft gisteren het belang van de Duits-Russische handelsbetrekkingen onderstreept. „Niets brengt mensen dichter bij elkaar dan zakendoen”, aldus Medvedev in Berlijn.

De Bondsrepubliek is het eerste westerse land dat hij in zijn nieuwe functie heeft bezocht. Duitsland en Rusland doen sinds de Duitse hereniging en de val van het communisme steeds meer zaken met elkaar. Rusland exporteert gas, Duitsland levert goederen. De economische relaties zijn zo innig dat in feite van wederzijdse afhankelijkheid sprake is.

President Medvedev en zijn gesprekspartner bondskanselier Angela Merkel kondigden een „energiepartnerschap” tussen hun landen aan. Belangrijk gespreksonderwerp was de Noord-Europese gaspijpleiding die vanaf Russisch grondgebied door de Oostzee naar Noord-Duitsland wordt aangelegd en die tot politieke spanningen met de Oostzeestaten leidt.

Eigenaars van de pijpleiding zijn het Russische staatsgasbedrijf Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven Eon en Wintershall (beide 20 procent) en de Nederlandse Gasunie (9 procent). De Baltische staten, Zweden en Polen verwijten Duitsland en Rusland dat met de aanleg geheel aan hun belangen voorbij wordt gegaan.

President Medvedev zei gisteren sussend dat het pijpleidingproject van belang is voor „het hele Europese continent”. En bondskanselier Merkel verklaarde dat de gasleiding „tegen niemand” is gericht. De pijpleiding, met een lengte van 1200 kilometer, moet in 2012 klaar zijn.

Over de veiligheidspolitiek van zijn land zei Medvedev dat Rusland „uit de kou” is teruggekeerd. Volgens hem is er voor het eerst sinds de Koude Oorlog de kans dat Rusland, Europa en de Verenigde Staten aan een gemeenschappelijk veiligheidssysteem kunnen werken. Het instrument daarvoor zou de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten zijn, de OVSE.

Bondskanselier Merkel onderstreepte verder het belang van een gezamenlijke „waardengemeenschap”. Zakendoen is één ding, het delen van dezelfde waarden is minstens zo belangrijk, zei ze met zoveel woorden. Daarmee doelde Merkel op de gemankeerde Russische rechtsstaat in het algemeen en de mensenrechtensituatie in Rusland in het bijzonder. Medvedev reageerde hierop door te stellen dat „vervolmaking van de rechtsstatelijkheid” natuurlijk noodzakelijk is.