Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Kroonprins blijft vaag

Tijdens een bezoek aan een centrum voor verslaafden zegt Filip, de Belgische kroonprins, tegen een jongen die aan het afkicken is dat hij in hem gelooft. „Ik ook in u!”, antwoordt de jongen. De scène was gisterenavond te zien tijdens een veelbesproken uitzending van de Vlaamse omroep VRT. Die volgde de Belgische kroonprins een half jaar lang – uniek, want interviews met leden van het koninklijk huis zijn zeer uitzonderlijk in België.

Veel Vlamingen vinden Filip een stijve hark. De uitzending lijkt dat beeld alleen maar te hebben bevestigd. „Prachtige beelden, vage antwoorden”, concludeert Het Laatste Nieuws, de populairste krant van Vlaanderen vanmorgen. Het Nieuwsblad publiceerde gisteren een peiling: slechts 25 procent van de Vlamingen vindt Filip een waardige opvolger vindt van zijn vader Albert. Filip wordt in Vlaanderen vaak bekritiseerd omdat zijn Nederlands lang niet zo goed is als zijn Frans. Ook maakte hij in het verleden wat missers. Zo vroeg hij aan militairen die net terug waren van een humanitaire missie in Rwanda eens hoe hun „vakantie” geweest was.

In de reportage liet Filip zich ook interviewen. Wat voor koning wil hij zijn? Antwoord: „Ik ontmoet mensen, ik interesseer me voor wat ze doen, ik leid economische delegaties, ik doe nog tal van andere dingen. Dat zal ik blijven doen met heel veel overtuiging”. Op de vraag of hij denkt dat België over 20 jaar nog bestaat, reageert hij ontwijkend. „Ik denk dat wij een prachtig land hebben.”

TV-interview met Filip op deredactie.be