Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Koortsachtige ritmes

Santi White van Santogold tijdens de SXSW Music Festival in Austin, Texas Foto Jack Plunkett Santi White of Santogold, performs during the SXSW Music Festival in Austin, Texas, on Friday, March 14, 2008. (AP Photo/Jack Plunkett)
Santi White van Santogold tijdens de SXSW Music Festival in Austin, Texas Foto Jack Plunkett Santi White of Santogold, performs during the SXSW Music Festival in Austin, Texas, on Friday, March 14, 2008. (AP Photo/Jack Plunkett) Associated Press

cd pop

Santogold: Santogold ****

Santogold is het pseudoniem van de Amerikaanse Santi White. White heeft een verleden als zangeres van punkband Stiffed, en maakt nu haar solo-debuut. Die cd valt op door het energieke livegeluid en de bizarre instrumentaties. Het debuut kreeg veel bijval, en Santogold ging op tournee met grootheden als Björk en M.I.A., en zong een nummer op de cd Version van Mark Ronson – met als keerzijde dat Santogold onlangs optredens moest afzeggen wegens oververmoeidheid.

Toch zijn vaart en koortsachtige ritmes haar handelsmerk, zoals is te horen in liedjes als Unstoppable, Say Aha en L.E.S. Artistes. Dat Santogold in een adem genoemd wordt met M.I.A., komt door het nummer Creator dat op een M.I.A.-achtige manier tegen de haren in strijkt, met flipperkastbliepjes en synthesizers die klinken als optrekkende brommers. Maar Santogold heeft meer kanten: in My Superman klinkt ze bezwerend als new wave-zangeres Siouxsie, en in andere nummers heeft ze de lichte, naar het vals neigende toets van bijvoorbeeld Rihanna.

Van twee liedjes werd de instrumentatie gemaakt door producer Diplo, ook bekend van zijn werk voor M.I.A.. Maar de meeste muziek op deze cd bedacht Santogold samen met John Hill, de gitarist uit haar band Stiffed. Ze bespeelden daarvoor harkerig de gitaar en lieten de synthesizers lustig rondzingen, terwijl Santogold tegendraads rapt (in Creative) of schel zingt (in You’ll Find A Way). In de nummers spelen allerlei melodietjes en instrumenten door elkaar, en het mooie is dat het resultaat toch ruimtelijk blijft klinken.

Al schreef ze met I’m A Lady een rechttoe rechtaan-ballade, Santogold past toch in een school van hedendaagse vrouwelijke muzikanten als Björk, M.I.A. en Karen O, die de gevestigde, esthetische normen aan hun laars lappen. In hun muziek kiezen ze een afwijkend perspectief.

Bij Santogold hebben de meeste nummers kop en staart, maar ze ontlenen hun charme aan de tegendraadse zanglijnen en dwarse ritmiek. Als een octopus houdt Santogold bovendien haar tentakels in stijlen als reggae, new wave en hiphop geslagen. Die veelzijdigheid is een extra bonus.

Santogold treedt op: 2/7 Paradiso, Amsterdam, tijdens festival 5DaysOff.