Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kleine smeekbede om liefde

Chris Martin gisteren in Paradiso Foto Hans-Peter van Velthoven Coldplay na acht jaar van het bovenzaaltje nu in de grote zaal van Paradiso. Foto Hans-Peter van Velthoven
Chris Martin gisteren in Paradiso Foto Hans-Peter van Velthoven Coldplay na acht jaar van het bovenzaaltje nu in de grote zaal van Paradiso. Foto Hans-Peter van Velthoven Velthoven, Hans-Peter van

Pop Coldplay. Gehoord 5/6 Paradiso, Amsterdam. Uitzending 7/6 om 18.00 en 23.30 u, BNN Radio 3FM.

Amsterdam, 6 juni. - Kaartjes waren er niet, er was alleen toegang voor gasten van BNN, dat een radiospecial opnam. De Engelse topgroep Coldplay speelde gistermiddag voor 300 prijswinnaars en genodigden in Paradiso, ter promotie van het nieuwe album Viva La Vida or Death And All His Friends dat op 13 juni verschijnt. „We hebben er acht jaar over gedaan om van het bovenzaaltje naar de grote zaal van Paradiso te promoveren”, zei zanger Chris Martin schertsend, in de wetenschap dat Coldplay tegenwoordig met gemak een voetbalstadion vult.

Voor de fans was het een buitenkansje om de band nog eens in een betrekkelijk intieme omgeving te zien, ook al verontschuldigde Martin zich verschillende malen dat ze nog in de repetitiefase verkeren voor de grote, gratis concerten die ze binnenkort geven in Londen, Barcelona en New York. Sommige van de zes nummers korte, half uur durende set speelden ze voor het eerst live op het podium.

Coldplay liet materiaal in première gaan van het nieuwe, vierde album dat door Brian Eno is geproduceerd. De artistieke koers moest drastisch anders dan die van het voorlaatste album X&Y. Ondanks het miljoenensucces was dat niet naar tevredenheid van de bandleden uitgevallen. Bovendien hadden ze de druk gevoeld van het feit dat platenmaatschappij EMI een winstwaarschuwing had uitgevaardigd, omdat het succes wel eens zou kunnen achterblijven bij de toegankelijker albums Parachutes en A Rush Of Blood To The Head.

Niets bleek minder waar, want van X&Y werden miljoenen exemplaren verkocht en dat gaf de band de vrijheid om nieuwe paden te verkennen. Viva La Vida is een somber en overwegend traag album, waarop zanger/pianist Chris Martin zijn in het verleden veel gebruikte falsetstem merendeels achterwege laat. Hij zingt met koele berusting over de Cemeteries of London en mijmert in het ingetogen nummer 42 dat ,,those who are dead are not dead / they’re just living in my head”. De artistieke nabijheid van het al veel langer door Eno geproduceerde U2 wordt prominent gevoeld in Lovers in Japan dat herinnert aan U2’s Where the streets have no name.

In Paradiso schiep Coldplay gisteren een mooie balans tussen twee van hun overbekende stadionmeezingers en het nieuwe materiaal. Hun door de Franse revolutie geïnspireerde designerkleding verwees naar de hoes van Viva La Vida, die een schilderij uit 1830 laat zien van de Franse schilder Eugène Delacroix.

Met een voor Coldplay-begrippen tamelijk ruige gitaarpartij van Jonny Buckland zong Chris Martin Violent Hill als een veredelde straatmuzikant, die aan het eind opzichtig smeekte om liefde van zijn publiek. Tussen de publieksfavorieten Clocks en Fix you beperkte het viertal zich tot de wat meer uptempo-stukken van het nieuwe album. Tijdens Lovers in Japan daalde een regen van rode glitterhartjes over het publiek neer en in het monotone Sleep chant kwam Will Champion achter zijn drumstel vandaan om een grote trom en een enorme gietijzeren bel te beroeren. Het bombastische Viva La Vida gaf Martin de gelegenheid als een oplettende leerling van Bono over het publiek te buigen, in een woud van zwaaiende armen.

Het miniconcert gaf slechts een fletse indruk van de monsterproduktie die de nieuwe stadionshow gaat worden, met keyboards die automatisch doorspeelden nadat de toeten één keer beroerd waren en instrument- en scènewisselingen die nu nog gewoon langzaam gebeurden. Het refrein van Fix you liet Martin als vanouds over aan het publiek, terwijl hij zijn falset halverwege inwisselde voor een veel minder vertrouwd klinkende bromstem.

Het publiek werd bedankt omdat zelfs de nieuwe nummers al op een ovatie mochten rekenen.Coldplay imponeerde met een bliksembezoek dat stilletjes deed verlangen naar hun imposante megaconcerten. Daar komt de dynamiek van Martins magnetische persoonlijkheid pas echt tot zijn recht.