Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kikkertruc

kikker met klauwen Foto Gusta Vocarra Gustavocarra
kikker met klauwen Foto Gusta Vocarra Gustavocarra

Bijzondere kikkers in Kameroen, Afrika, hebben een geheim verdedigingsmiddel. Zo op het oog hebben ze onschuldige kikkerpoten. Maar als ze aangevallen worden, laten ze aan hun voeten opeens scherpe botjes als klauwen te voorschijn springen. Bwam, dwars door de eigen huid heen. En even later door de huid van hun belager, die zij dan weer hebben aangevallen. Afrikaanse jagers hadden al respect voor die scherpe klauwen. Maar nu is pas ontdekt dat ze verborgen liggen totdat ze echt nodig zijn, onder de huid en in bindweefsel. De kikkers verwonden hun eigen poten met de actie, maar het gaat tenslotte om leven en dood.

De truc doet denken aan de speciale James Bondschoenen waar messen uit kunnen springen. De Kameroense kikkers zijn trouwens niet de enige verraderlijke amfibieën. Er zijn salamanders die opeens, knal, hun scherpe ribben door de huid heen steken – om aanvallers eens leuk te verrassen, vooral als die ze al te pakken hebben. Oók een mooie truc voor James Bond.