Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Joop van den Ende werd niks verteld

Joop van den Ende wil af van zijn voormalig zakenpartner Hans van Tartwijk. Wanbeleid en een doldrieste actie, vindt de hoofdverdachte in de vastgoedfraude.

Over een ding waren de strijdende partijen rond het bedrijf Living City het gisteren voor de ondernemingskamer in Amsterdam het eens. De voormalige zakenpartners Joop van den Ende en projectontwikkelaar Hans van Tartwijk willen beiden een onderzoek naar het vastgoedbedrijf op de Amsterdamse Zuidas. Tot voor kort werkten ze samen. Maar van die samenwerking is niets meer over.

Van den Ende schrok zich vorig jaar november rot. Zijn zakenpartner Hans van Tartwijk was aangehouden. De projectontwikkelaar met wie hij samen het bedrijf Living City had, werd verdacht van betrokkenheid bij fraude met vastgoed van het Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. En ook Dennis L., een commissaris van Living City, bleek verdachte te zijn.

In 2005 werd Living City opgericht, om woningen, winkels, hotels en kantoren te ontwikkelen rondom theaters. Het belangrijkste project was op de Zuidas in Amsterdam, rondom het nog te bouwen Van den Ende-theater.

Maar na de arrestatie van zijn zakenpartner kreeg Van den Ende de zenuwen. Hoe zat het met hun gezamenlijke onderneming? Was daar ook van alles mis? Van den Ende liet onderzoek doen. Alle computers werden leeggehaald. Duizenden e-mails van personeelsleden werden gelezen. En sommige vernietigde bestanden en dossiers werden door computerexperts hersteld.

Toen hij dat allemaal had gelezen voelde hij zich belazerd. De hoofdverdachten in de het grootste fraudeonderzoek dat het Openbaar Ministerie ooit heeft uitgevoerd, bemoeiden zich intensief met Living City, zoals ex-Bouwfondsdirecteur Jan van V. en zijn oom Nico V. De laatste bemoeide zich zelfs direct met de bedrijfsvoering. Maar Van den Ende wist van niets.

Dat vertelde advocaat Leijten van Van den Ende gisteren bij de ondernemingskamer. Daar stonden de twee voormalige zakenpartners Hans van Tartwijk en Joop van den Ende tegenover elkaar. Afgelopen april trok Van den Ende de stekker uit de joint venture Living City. Hij wilde er niets meer mee te maken hebben.

Projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk neemt hem dat kwalijk. De samenwerking is eenzijdig opgezegd, personeel van Living City werd eigenmachtig ontslagen en opties op bouwkavels bij de gemeente Amsterdam liet Van den Ende bewust verlopen. Wanbeleid en een doldrieste actie, zei hun advocaat gisteren.

Van Tartwijk zelf was er niet. Zijn partner Harmen Trimp wel, in een grijs pak met een vrolijke das. Hij keek vooral. Een keer zei hij iets, toen er een ingewikkelde berekening over de waarde van eenvennootschap besproken werd. Het is een moeilijk vak, zei hij tegen rechter Huub Willems.

De advocaat van Trimp & Van Tartwijk deed luchtig over de aanwezigheid van Nico V. op het kantoor van Living City. Daar was niets geheims aan, zei hij. Nico V. was toen ook nog geen verdachte, maar „een zeer gezien persoon aan de top van de Nederlandse vastgoedwereld”. Daarom werd hij ingezet voor het personeelsbeleid.

Maar volgens de advocaat van Van den Ende ligt het heel anders. Hij schetste het beeld van een onderneming waarin de hoofdverdachten van de vastgoedfraude diep waren binnengedrongen. Nico V. coachte het personeel en voerde sollicitatiegesprekken namens Living City. Er werd pas personeel aangenomen als hij het goed vond, bleek uit e-mails. En op zijn Haagse privé-adres werden enveloppen met vertrouwelijke bedrijfsinformatie van Living City bezorgd.

Eens in de zoveel tijd werd er vergaderd door Nico V., Living City-directeur Alexander Lubberhuizen, Dennis L., en Jan van V.. Dat gebeurde op het kantoor van Jan van V. in Hoofddorp. Waar dit zogeheten 'Mondriaanoverleg' over ging, weet Van den Ende nog steeds niet. Bijna alle documenten en bestanden die hier over gingen zijn gewist.

Aan het einde van de zitting zei Van den Ende dat hij niet anders kon dan Living City op te heffen. Als hartpatiënt kon hij de spanning fysiek niet aan. En, zei hij, niemand wilde meer zaken doen met Living City als Van Tartwijk er nog bij betrokken was. De onderneming was eigenlijk dus al dood. De ondernemingskamer beslist binnenkort of er een onderzoek wordt ingesteld.

Lees eerdere artikelen op nrc.nl/vastgoedfraude