Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jan Raes wordt opvolger Jan Willem Loot

Amsterdam, 6 JUNI. Jan Raes, de directeur van het Rotterdams Phiharmonisch Orkest, wordt per 1 december de nieuwe algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij volgt Jan Willem Loot op, die dan na tien jaar bij het Concertgebouworkest met pensioen gaat. De Belg Jan Raes (48) is sinds 2004 de directeur van het Rotterdamse Orkest en van het Gergjev Festival. Voordien was hij artistiek directeur van het Conservatorium in Antwerpen en intendant bij de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen. Jan Raes zegt ”trots en blij” te zijn met zijn benoeming, die tot stand kwam na gesprekken met onder meer chef-dirigent Mariss Jansons en musici. Raes heeft wel ideeën over de toekomst van het KCO, maar wil die met het orkest bespreken. ”Tot 31 oktober werk ik in Rotterdam. We gaan nu naar China, dan komen in september de nieuwe chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin en het Gergjev Festival.”