Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Ivanovic in finale Parijs tegen Safina

Vanaf maandag heeft het vrouwentennis een nieuwe ranglijstaanvoerster. Ana Ivanovic neemt de koppositie over van Maria Sjarapova dankzij haar zege in de halve finale van Roland Garros op Jelena Jankovic: 6-4, 3-6 en 6-4.

In de finale van de Open Franse tenniskampioenschappen treft Ivanovic zaterdag de Russische Dinara Safina, die een overtuigende zege behaalde op haar landgenote Svetlana Koeznetsova: 6-3 en 6-2.

„Het is een droom om nummer één van de wereld te worden”, reageerde Ivanovic. De Servische ging de afgelopen week een felle strijd aan om de koppositie met Jankovic, Sjarapova en Koeznetsova. Doordat haar concurrenten het finaleweekend niet haalden, en finalist Safina ‘slechts’ veertiende op de wereldranglijst staat, werd Ivanovic gisteren al tot officieuze ranglijstaanvoerder uitgeroepen (maandag verschijnt de nieuwe ranglijst). Haar voorgangster bezette die positie slechts drie weken nadat Justine Henin haar loopbaan vorige maand beëindigde.

Jelena Jankovic reageerde teleurgesteld op haar verlies in Court Philippe Chatrier. De Servische huilde naar eigen zeggen zo hard dat ze de verzamelde pers niet te woord kon staan. De nummer drie van de wereld bood goed partij in een wedstrijd die opviel door veel breekkansen (twaalf voor Jankovic, achttien voor Ivanovic). Na anderhalve set achterstand en een medical timeout hervond zij haar ritme. Jankovic sleepte de tweede set binnen en liep in de derde uit naar 3-1. Maar haar eigen opslag was gisteren haar grootste vijand: ze verloor hem in het vervolg van het derde bedrijf drie keer.

Ivanovic is zaterdag in de eindstrijd de grote favoriet. Maar de ijzeren wil van Safina wordt in het Servische kamp niet onderschat. Het jongere zusje van tweevoudig grandslamwinnaar Marat overleefde zowel tegen Maria Sjarapova als Elena Dementjeva een matchpoint. In haar partij tegen Svetlana Koeznetsova was zij gisteren twee sets lang superieur. „God heeft me in dit toernooi gehouden”, zei Safina na afloop. „Ik zei tegen mezelf dat als ik hier dood moest neervallen, dat dan maar moest gebeuren. Ik had nooit gedacht dat ik de finale zou bereiken. En hoe minder ik verwacht, hoe meer ik krijg.”

Ivanovic (20) en Safina (22) kwamen drie keer eerder tegen elkaar uit. De Servische won de laatste twee keer, in Montreal en Wimbledon (2006). „Het wordt een zwaar duel”, zei Ivanovic. „Dinara speelt een goed toernooi. Maar hopelijk ga ik het goed doen.”