Italië

Italië Venetië Barbaren werden ze genoemd; de volken die uit de Aziatische steppen en Oost-Europa Italië binnentrokken. De expositie Rome en de Barbaren, de Geboorte van een Nieuwe Wereld in Palazzo Grassi in Venetië toont de periode na de val van het Romeinse Rijk. Op drie verdiepingen vertellen 1700 archeologische objecten uit Europese, Amerikaanse en Aziatische musea het verhaal over de invallen, de plundering van Rome, Attila, het samengaan met de Goten, Merovingers, Germanen en Vandalen en het ontstaan van het Heilige Romeinse Rijk. T/m 20 juli in Palazzo Grassi, Campo san Samuele 3231, Venetië. Dag 10-19u (kaartverkoop sluit om 18u). Di gesloten. Inl www.palazzograssi.it en 00390415231680

Venetië

Barbaren werden ze genoemd; de volken die uit de Aziatische steppen en Oost-Europa Italië binnentrokken. De expositie Rome en de Barbaren, de Geboorte van een Nieuwe Wereld in Palazzo Grassi in Venetië toont de periode na de val van het Romeinse Rijk. Op drie verdiepingen vertellen 1700 archeologische objecten uit Europese, Amerikaanse en Aziatische musea het verhaal over de invallen, de plundering van Rome, Attila, het samengaan met de Goten, Merovingers, Germanen en Vandalen en het ontstaan van het Heilige Romeinse Rijk.

T/m 20 juli in Palazzo Grassi, Campo san Samuele 3231, Venetië. Dag 10-19u (kaartverkoop sluit om 18u). Di gesloten. Inl www.palazzograssi.it en 00390415231680

Rome

In de jaren ’70 vonden archeologen het huis van keizer Augustus. Nu is de ‘villa’ ‘geopend’ voor het publiek. Na 2.000 jaar is het mogelijk om bij de machtigste keizer van het Romeinse rijk op de Palatijnse heuvel thuis op bezoek te gaan, zijn studeerkamer te aanschouwen en de piepkleine slaapkamer. Keizer Augustus, die leefde van 63 voor Chr tot 14 na Chr, liet het huis bouwen toen hij nog Octavianus heette. Drie decennia is er gegraven, gestut en gepuzzeld en het resultaat is adembenemend met kleuren die gisteren lijken te zijn aangebracht: Pompeïaans rood, okergeel en kobaltblauw. Koop een ticket voor het Forum Romanum en ga bij de trappen naar het Palatijn in de rij staan (max 5 man per keer).

Rome

T/m 29 juni: 150 werken op de expositie: Pierre Auguste Renoir. Traditie and Innovatie in Museum Vittoriano, Via San Pietro in Carcere. Ma-do 09u30-19u30, vr & za 09u30-22u30 zo 09u30-20u30. Inl 0039 06 67 80 664

Buitenlandselecties van Jan Robert, Hadewych Bouvard, Femke van Iperen, Anneriek de Jong, Freek Staps, Bas Mesters.