Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Internet Weblog van de dag

Spiegelende theepot spiegeling
Spiegelende theepot spiegeling

Gevaarlijke theepotten. Op zijn weblog Techno schrijft Herbert Blankesteijn over actuele technische kwesties:„Een computerwerker wiens werkplek vanaf de straat zichtbaar is, gaat niet met zijn rug naar het raam zitten. Voorbijgangers zouden kunnen lezen wat er op zijn scherm staat, en voor je het weet geef je zo bedrijfsgeheimen of persoonlijke informatie prijs. In een onderzoek met een hoog James Bond-gehalte hebben Duitse onderzoekers nu vastgesteld dat het niet helpt de monitor van de straat af te richten. Eén ongelukkig geplaatst glimmend object maakt dat zinloos. Twee informatici van de universiteit van Saarland en één van het Max Planck Instituut voor softwaresystemen, beide in Saarbrücken, zijn gaan experimenteren met spiegelende voorwerpen zoals een theepot, een wijnglas, een lepel en de bril die de kantoorwerker kan dragen. In dit verkennende onderzoek kwamen ze ver met het ontcijferen van het schermbeeld. Hun resultaten hebben ze bekendgemaakt op 19 mei in Californië, op het jaarlijkse symposium van het IEEE, het Instituut voor Elektrische en Elektronische Ingenieurs.

De theepot is de spion gunstig gezind. Doordat hij gekromd is, weerspiegelt hij de hele omgeving. Hij hoeft dus niet precies goed gericht te staan zoals een spiegel.”

Lees er meer over op www.nrc.nl/techno