Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In de tuin van de buurman

De organisatoren van het Babelgum Online Festival waanden zich in het hol van de leeuw op het filmfestival van Cannes - waar ze desondanks van de aanwezige wereldpers profiteerden voor het bekendmaken van de winnaars van hun selectie. Op www.babelgum.com zijn ze (na het downloaden van programmaatjes en registreren als bezoeker) gratis te bekijken. Grote namen staan er niet bij, maar dat is waar het internet-tv-portal ook niet op mikt. Dat wil de makers van de toekomst een kans geven. Meer dan 1000 inzendingen uit 86 landen kwamen binnen; een publiekspoll zorgde voor de shortlist waarna een vakjury onder leiding van Spike Lee (Do the Right Thing, Malcolm X) aan het werk ging. Hoe dat ging lees in je Lee’s blog op de site van de Britse krant The Guardian, http://blogs.guardian.co.uk/film. Hij schrijft schrijft dat internet de ideale vrijplaats is voor mensen die er doodmoe van zijn dat festivals bepalen wat ze te zien krijgen. Lee en de zijnen kozen als winnaar in de categorie Beste Korte Film het tamelijk glad geproduceerde Officer Down van Richard Recco. Duidelijk iemand die met een korte psychologische politiethriller solliciteert naar het grotere werk. Andrea Lodovichetti lijkt met Sotto il mio giardino (Looking Under my Garden) in het onderdeel Looking for Genius meer iemand om naar uit te kijken. Maar ja, die is al jaren assistent van Paolo Sorrentino (zelf in de Cannes-competitie met Il divo). Lodovichetti kijkt door de ogen van een 10-jarig jongetje met een insectenobsessie naar de tuin van de buurman waar naar hij vermoedt de buurvrouw begraven ligt. Veel details van het leven in een mierenhoop dat, natuurlijk, erg op menselijk gescharrel lijkt.

www.babelgum.comhttp://blogs.guardian.co.uk/film/