Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Illegaal werk neemt af door Polen

Werknemers in het rookhok op de raffinaderij van energiebedrijf ExxonMobil. De Arbeidsinspectie presenteerde daar gisteren haar jaarverslag. Foto Evelyn Jacq Europa, Nederland, Rotterdam, 05-06-2008 De arbeidsinspectie presenteert haar jaarverslag 2007 voor de pers op de Esso-raffinaderij EXXONMOBIL op Rotterdam-Botlek. Bij wijze van uitzondering mocht de pers een rondgang maken door de oudste raffinaderij van de Botlek. Het rookhok van de bouwvakkers op het terrein. Foto: Evelyen Jacq brandveiligheid brandgevaarlijk roken op het werk
Werknemers in het rookhok op de raffinaderij van energiebedrijf ExxonMobil. De Arbeidsinspectie presenteerde daar gisteren haar jaarverslag. Foto Evelyn Jacq Europa, Nederland, Rotterdam, 05-06-2008 De arbeidsinspectie presenteert haar jaarverslag 2007 voor de pers op de Esso-raffinaderij EXXONMOBIL op Rotterdam-Botlek. Bij wijze van uitzondering mocht de pers een rondgang maken door de oudste raffinaderij van de Botlek. Het rookhok van de bouwvakkers op het terrein. Foto: Evelyen Jacq brandveiligheid brandgevaarlijk roken op het werk Jacq, Evelyne

De illegale arbeid in Nederland is vorig jaar afgenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie. Het aantal bedrijven waar bij controle illegale werknemers in dienst bleken, daalde naar 18 procent, dat was in 2006 nog 23 procent. De belangrijkste oorzaak is het vrije verkeer van werknemers binnen de EU. Polen hebben sinds mei 2007 geen werkvergunning meer nodig om in Nederland te werken.

In de land- en tuinbouw, een sector waar veel Polen werken, daalde het percentage bedrijven dat bij controle illegalen te werk stelde tot 13 procent. Volgens de Arbeidsinspectie speelden echter de strenge controles en hoge boetes op illegale arbeid ook een rol. In bijvoorbeeld de horeca namen de overtredingen ook af. Vooral Chinese restaurants hebben vaak illegale koks in dienst, maar waar in 2005 nog bij de helft van de controles overtredingen werden geconstateerd, was dat vorig jaar nog maar 29 procent.

De Arbeidsinspectie controleert bedrijven op illegale werknemers, gevaarlijke werkomstandigheden en ontduiking van het minimumloon. Vorig jaar deelde de inspectie voor bijna 56 miljoen euro aan boetes uit, waarvan 49 miljoen voor illegale arbeid. Het aantal incidenten in de chemie steeg. In dertig gevallen kwamen gevaarlijke stoffen vrij. Het aantal ernstige ongevallen op het werk nam toe, van 2.100 naar 2.300 meldingen. De Arbeidsinspectie verrichtte vorig jaar 36.000 controles.