Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Huiswerk is noodzakelijk

Sotheby’s in Parijs veilt op 11 juni een belangrijke verzameling etnografica. Topstuk is een zogeheten Biwat fluitstopper uit Papoea Nieuw Guinea. Deze houten sculptuur komt uit de collectie van de in 2001 overleden Nederlandse verzamelaar Eddy A. Hof. Richtprijs: 400.000 à 500.000 euro.
Sotheby’s in Parijs veilt op 11 juni een belangrijke verzameling etnografica. Topstuk is een zogeheten Biwat fluitstopper uit Papoea Nieuw Guinea. Deze houten sculptuur komt uit de collectie van de in 2001 overleden Nederlandse verzamelaar Eddy A. Hof. Richtprijs: 400.000 à 500.000 euro.

Magnums Château Lafite-Rothschild met een stoflaag van honderd jaar. Toen Christie’s in 1966 begon met het veilen van wijn deed het veilinghuis in afgelegen kastelen in Schotland nog weleens een historische vondst, vertelt Peter Mansell, de Britse wijnspecialist van Christie’s Amsterdam. Hoe zo’n hoogbejaarde grand cru smaakt? „Nice”, zegt Mansell. Nice? Ja, antwoordt hij, „lovely”.

Bij Christie’s en Glerum Auctioneers in Amsterdam zijn komende week veilingen van bijzondere en zeldzame wijnen. Voor Christie’s een verkoop die elke drie maanden plaatsheeft, voor Glerum een halfjaarlijks evenement. Per veiling wisselen zo’n 10.000 flessen wijn en port van eigenaar. Het aanbod varieert van jonge wijnen van kleinere châteaus die meestal per twaalf flessen tegelijk voor bedragen vanaf zo’n 180 euro in de catalogus staan, tot kisten van de beste bordeauxwijnen die zeker 16.000 euro moeten opbrengen.

Zo’n veiling is dé gelegenheid om oudere wijn te kopen, zegt Nicolaas Klei, auteur van de jaarlijkse Supermarktwijngids. „Wie goed zijn huiswerk doet en zich richt op onbekende wijngebieden, kan mooie koopjes doen.”

Maar huiswerk is vereist, waarschuwt Klei. „Van alle rode wijn is 90 procent bedoeld om binnen een jaar te worden opgedronken. En bij wit zijn bewaarwijnen nog zeldzamer.” Zijn advies: raadpleeg de gids van de gezaghebbende Amerikaanse wijndeskundige Robert Parker. In ‘Parker’ wordt per wijn en per jaar een waardering gegeven, plus een indicatie over de houdbaarheid.

Ook moet je van de smaak van wijn-op-leeftijd houden, doceert Klei. „Oude rode wijn is zachter van smaak. De tannine die zo kenmerkend is voor jonge wijn bezinkt met de jaren. Minder fruit en méér herfstbos geuren, daar komt het op neer.”

Conservering is ook een heikel punt. De veilinghuizen garanderen dat de aangeboden wijn onder goede omstandigheden is bewaard. ‘Recently removed from excellent cellarage’, staat bij een partij Rhône-wijnen in de catalogus van Christie’s. Bij alle oudere wijnen staat vermeld hoe hoog de wijn in de fles staat, een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit.

Op de veilingen komen vooral particuliere wijnliefhebbers af, zegt Mansell. Sommigen zijn op zoek naar wijnen die nu op dronk zijn, anderen komen om te speculeren, zegt de medewerker van Christie’s. „Een jaarrendement van 8 tot 10 procent op wijn is heel gangbaar. Maar je hebt ook uitschieters. Bordeaux uit 2005 is heel goed. Flessen die je in 2006 voor 60 euro kocht, doen nu al 100 euro.”

Wijnschrijver Nicolaas Klei trekt zelf de grens bij maximaal 30 euro de fles. „Een fles van 500 euro is niet honderd keer zo lekker als een omfietswijn uit de supermarkt”, stelt hij. Toch is zowel bij Christie’s als bij Glerum een ruim aanbod van flessen met een richtprijs van zeker 800 euro. Wie ontkurkt zulke dure wijn? „Meer mensen dan u vermoedelijk denkt”, zegt Mansell. Vooral in opkomende economieën als Rusland en Hongkong zijn topwijnen in trek.

Wijn trekt aanzienlijk meer bezoekers dan schilderijen, zegt Glerum-directeur Talita Teves. „Een wijnveiling is een uitje voor de zondagmiddag, met een proeverij vooraf. Logistiek is het veel gedoe, zo’n wijnveiling. De verdiensten zijn relatief laag. Maar het zijn enorm gezellige veilingen, waar we veel nieuwe klanten aan over houden.”

Veilingen: ‘Wijnen’ zo 8 juni vanaf 13.30 uur, Glerum Auctioneers, Lekstraat 63, Amsterdam. Proeverij begint een uur eerder. ‘Fine and rare wines’, wo 11 juni vanaf 10.30 uur, Christie’s, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Proefdag: 9 juni 18.30 u.