Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Hoofddoekverbod weer ingevoerd in Turkije

De hoogste Turkse rechtbank heeft gisteren bepaald dat hoofddoeken niet mogen worden gedragen op Turkse universiteiten. Het vonnis is een zware klap voor de regerende islamitische AK-partij en zal de verhouding met haar seculiere tegenstanders verder op scherp zetten.

Het Turkse parlement had in februari ingestemd met een grondwetswijziging die studentes het recht geeft de hoofddoek te dragen binnen universiteiten. Daarvoor was dat verboden omdat Turkije en seculiere republiek is met een scheiding tussen kerk en staat. De regering van premier Erdogan presenteerde de opheffing van het in 1982 ingestelde ingestelde verbod als een triomf van de democratie. Volgens haar gaat het om persoonlijke en religieuze vrijheid.

Maar het Constitutionele Hof bepaalde gisteren dat de poging van de regering het verbod op te heffen een schending is van seculiere principes.

De hoofddoek is een controversiële kwestie in Turkije, waar de regering een machtstijd uitvecht met de seculiere elite, die wordt gesteund door het leger en andere staatsinstellingen. De AK-partij bracht bij de parlementsverkiezing vorig jaar het seculiere kamp een zware nederlaag toe.

Het vonnis is een slecht voorteken voor de regering. De hoogste Turkse aanklager probeert namelijk in een andere zaak voor dezelfde rechtbank de AK-partij van premier Erdogan te verbieden. Volgens de aanklager is de partij een broeinest van anti-seculiere activiteiten geworden en ondermijnt zij als zodanig het seculiere karakter van de Turkse Republiek.

De aanklager eist ook dat 71 kopstukken van de AK-partij, onder wie president Abdullah Gül en premier Erdogan, gedurende vijf jaar van politieke ambten worden uitgesloten. Hij heeft pogingen van de regering om het hoofddoekverbod op te heffen aangehaald als voorbeelden van anti-seculiere activiteiten. Een verbod op de AK-partij zal Turkije in een politieke crisis storten. De regering heeft nog niet direct gereageerd. De vicepremier zei dat de regering eerst de argumenten van het hof wil zien voordat zij reageert. (AP, Reuters)