Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Het regende rode glitterhartjes

Coldplay gaf een intiem concert in Paradiso. Alleen voor genodigden.

nrc.next was er bij en kreeg nog meer zin in de imposante megaconcerten.

Kaartjes waren er niet, alleen een gastenlijst van BNN dat een radiospecial opnam. De Britse topgroep Coldplay speelde gistermiddag voor driehonderd prijswinnaars en genodigden in Paradisoin Amsterdam, ter promotie van het nieuwe album Viva La Vida or Death And All His Friends dat 13 juni verschijnt.

„We hebben er acht jaar over gedaan om van het bovenzaaltje naar de grote zaal van Paradiso te promoveren,” zei zanger Chris Martin schertsend, in de wetenschap dat Coldplay nu met gemak een voetbalstadion vult. Voor de fans was het een buitenkansje om de band nog eens in een betrekkelijk intieme omgeving te zien, ook al verontschuldigde Martin zich verschillende malen dat ze nog in de repetitiefase verkeren voor de grote, gratis concerten die ze binnenkort geven in Londen, Barcelona en New York. Sommige van de zes nummers korte, half uur durende set speelden ze voor het eerst live op het podium.

Coldplay liet materiaal in première gaan van het nieuwe, vierde album. De cd werd opgenomen in een door de band ingerichte studio annex clubhuis in een voormalige broodfabriek in Noord-Londen, The Bakery. Met producer Brian Eno en technicus Markus Dravs werd eerst een strategie bepaald. De artistieke koers moest drastisch anders dan die van het voorlaatste album X&Y. Ondanks Coldplays miljoenensucces waren de bandleden daar niet tevreden over.

Bovendien hadden ze de druk gevoeld van het feit dat platenmaatschappij EMI een winstwaarschuwing aan de aandeelhouders had uitgevaardigd, omdat het succes wel eens zou kunnen achterblijven bij de toegankelijker albums Parachutes en A Rush Of Blood To The Head.

Niets bleek minder waar, want X&Y verkocht opnieuw miljoenen en verschafte de band de vrijheid nieuwe paden te verkennen. De single Violet Hill werd gratis aangeboden als download via hun website en verscheen als vinylsingle bij New Musical Express.

Viva La Vida… is een somber en overwegend traag album, waarop zanger/pianist Chris Martin zijn in het verleden veel gebruikte falsetstem merendeels achterwege laat. Hij zingt met koele berusting over de Cemeteries of London en in het ingetogen nummer 42 mijmert hij dat „those who are dead are not dead / they’re just living in my head”. De artistieke nabijheid van het al veel langer door Eno geproduceerde U2 wordt prominent gevoeld in Lovers in Japan dat herinnert aan U2’s Where the streets have no name.

In Paradiso schiep Coldplay een mooie balans tussen twee van de overbekende stadionmeezingers en het nieuwe materiaal. De door de Franse revolutie geïnspireerde designerkleding verwees naar de hoes van Viva La Vida, die een schilderij uit 1830 laat zien van de Franse schilder Delacroix met de nationale heldin Marianne die haar soldaten naar de vrijheid voert.

Met een voor Coldplay-begrippen tamelijk ruige gitaarpartij van Jonny Buckland zong Chris Martin Violent Hill als een veredelde straatmuzikant, die aan het eind opzichtig smeekte om liefde van zijn publiek. Tussen de publieksfavorieten Clocks en Fix you beperkte het viertal zich tot de wat meer uptempo-stukken van het nieuwe album. Tijdens Lovers in Japan daalde een regen van rode glitterhartjes over het publiek neer en in het monotone Sleep chant kwam Will Champion achter zijn drumstel vandaan om een grote trom en een enorme gietijzeren bel te beroeren.

Het bombastische Viva La Vida gaf Martin de gelegenheid als een oplettend leerling van Bono over het publiek te buigen, in een woud van zwaaiende armen.

Het miniconcert gaf slechts een fletse indruk van de monsterproductie die de nieuwe stadionshow van Coldplay gaat worden, met keyboards die automatisch doorspeelden nadat de toeten één keer beroerd waren en instrument- en scènewisselingen die nu nog gewoon langzaam en met de hand gebeurden. Het refrein van Fix you liet Martin als vanouds over aan het publiek, terwijl hij zijn falset halverwege inwisselde voor een veel minder vertrouwd klinkende bromstem.

Het publiek vond het allemaal even mooi. Martin bedankte hen oprecht, dat zelfs de nieuwe nummers nu al op een ovatie mochten rekenen.

Coldplay imponeerde met een bliksembezoek dat stilletjes deed verlangen naar de imposante megaconcerten. Daar komt de dynamiek van Chris Martins magnetische persoonlijkheid pas werkelijk tot haar recht.

Het concert van Coldplay in Paradiso wordt aanstaande zaterdag om 18 en 23.30 uitgezonden door BNN op Radio 3FM, That’s Live met Eric Corton.Op 16 juni speelt de groep in De Londense Brixton Academy.