Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

`Haviken in Georgië overwegen militaire actie tegen Abchazië`

Rotterdam. Haviken in de Georgische regering overwegen serieus militaire acties tegen de separatistische Georgische provincie Abchazië. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de denktank International Crisis Group (ICG). De Georgische president Michail Saakasjvili heeft tot nu toe ontkend geweld te willen gebruiken tegen de afvallige regio. Maar volgens de denktank zijn ”een aantal machtige adviseurs rond Saakasjvili steeds overtuigder dat een militaire operatie in Abchazië haalbaar en noodzakelijk is”. De Georgische kustprovincie scheidde zich na een korte maar hevige oorlog in 1994 af. Volledige onafhankelijkheid wordt echter door niemand erkend. De VN heeft er sindsdien een kleine waarnemerspost gevestigd, Rusland heeft er `vredestroepen` naartoe gestuurd. De laatste weken lopen de spanningen tussen Rusland en Georgië op.

Het rapport is te lezen via: nrc.nl/buitenland