Groot-Brittannië

Groot-Brittannië Londen Straatkunst is in. De atmosfeer van het leven op straat inspireert niet alleen meer de hangjongeren en hun graffiti, maar wordt nu ook geaccepteerd in de kunstwereld. De Tate Gallery leverde de voorkant van het gebouw als een blanco canvas voor een gigantisch tableau met zes grote straatkunstwerken van de meesters in graffitikunst van Italië, New York, Parijs enz. Voetgangers die nu over de Millenniumbrug lopen worden ‘beschoten’ door een jongen die een videocamera als geweer vast houdt. Er is ook een straatkunsttocht waarvoor men door de hoofdstad kan lopen. Street Art loopt tegelijkertijd met UBS Openings van de Tate, een programma met evenementen en activiteiten. T/m 25 aug, Street Art, Tate Modern, Bankside, Londen SE1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk Works of art are pictured behind the Millennium Bridge on the river facade of the Tate Modern in London, on May 23, 2008. The Tate Modern commissioned six artists, whose work is intricately linked to the urban environment and unveiled the giant street art works on Friday. The artists are: Blu from Bologna, Italy; the artist collective Faile from New York, USA; JR from Paris, France; Nunca and Os Gemeos, both from Sao Paulo, Brazil and Sixeart from Barcelona, Spain. AFP PHOTO/Shaun Curry AFP

Londen

Straatkunst is in. De atmosfeer van het leven op straat inspireert niet alleen meer de hangjongeren en hun graffiti, maar wordt nu ook geaccepteerd in de kunstwereld. De Tate Gallery leverde de voorkant van het gebouw als een blanco canvas voor een gigantisch tableau met zes grote straatkunstwerken van de meesters in graffitikunst van Italië, New York, Parijs enz. Voetgangers die nu over de Millenniumbrug lopen worden ‘beschoten’ door een jongen die een videocamera als geweer vast houdt. Er is ook een straatkunsttocht waarvoor men door de hoofdstad kan lopen. Street Art loopt tegelijkertijd met UBS Openings van de Tate, een programma met evenementen en activiteiten.

T/m 25 aug, Street Art, Tate Modern, Bankside, Londen SE1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk

Londen

Een koepel waar mensen op kunnen klimmen. Een buitenmeer op het dak met boten van oud meubilair waarin men in kan varen, met uitzicht op de London Eye en de Theems. Een namaakbos en een spookachtig poppenhuis waar men doorheen kan. Is dit een gekkenhuis? Nee, het is een expositie vol krankzinnige bouwkunstideeën waarmee de Hayward Gallery haar 40ste verjaardag viert. Het idee kwam uit een boek van Martin Kippenberger, die imitatie bossen en metrostations maakte. De expositie is verspreid over drie buitenterrassen.

T/m 25 aug, Psycho Buildings: Artists Take on Architecture, in de Hayward Gallery, Southbank Centre, Belvedere Road, Londen SE1, 0044871 663 2501 & www.haywardgallery.org.uk

Londen:

6 t/m 28 juni, Pandemonium in the English Landscape, live muziek en ‘wat lawaai’ in de Aquarium Gallery, ma t/m zat 10-18:00u, 004420 3206 0008 & www.theaquariumonline.co.uk; /m 12 juli, Jake & Dinos Chapman, White Cube Mason's Yard, Londen SW1, 004420 7930 5373 & www.whitecube.com

Buitenlandselecties van Jan Robert, Hadewych Bouvard, Femke van Iperen, Anneriek de Jong, Freek Staps, Bas Mesters.