Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Golf is ook een sport voor nuchtere jonge meiden

Het vrouwengolf groeit, maar slechts weinig vrouwen kunnen ervan leven.

In Valkenswaard begint vandaag de Ladies Open.

Honderdvijftig golfsters, het overgrote deel profspeelsters, gaan vandaag van start bij het ABN Amro Ladies Open op de golfcourse van ‘Eindhovensche Golf’ in Valkenswaard. Het belangrijkste golftoernooi voor vrouwen in Nederland maakt deel uit van de Ladies European Tour, waar ook een Nederlandse aan deelneemt; de 24-jarige Marjet van der Graaff.

Voor het toernooi in Valkenswaard deelde de organisatie elf wildcards uit. Zo krijgen negen Nederlandse speelsters de kans om op hoog niveau mee te doen. Zij strijden dit weekeinde mee om het prijzengeld van bijna 40.000 euro.

Het vrouwengolf groeit, maar blijft een ondergeschoven kindje in vergelijking met de mannensport. Zo is de eerste plaats op het KLM Open, de mannelijke tegenhanger van het toernooi, dat in augustus wordt gespeeld, meer dan drie ton waard. Dat is vele malen meer dan het bedrag dat in Valkenswaard kan worden verdiend. „Een groot verschil”, zegt Liz Weima, de toernooidirecteur die in 1994 zelf de titel wist te veroveren.

Van der Graaff is voorlopig de enige Nederlandse deelneemster aan de Europese tour. Bij de mannen zijn drie Nederlanders actief: Joost Luiten, Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen. „Dat verschil zit ’m dan ook in het geld”, meent Weima. Jonge meiden kiezen niet voor een professionele golfcarrière zolang er niet voldoende geld valt te halen. Alleen de veertig beste speelsters van Europa kunnen hun boterham met deze sport verdienen. Daarom maken de meesten eerst hun studies af. Pas daarna bekijken ze of ze op het hoogste toneel willen meedraaien.

Weima is van plan daar verandering in te brengen. „Wij vrouwen moeten laten zien dat we ook in staat zijn een balletje te slaan, dat we er goed uitzien en dus aantrekkelijk zijn voor de sponsors. Zij brengen immers het geld binnen.”

Om de sponsors aan te trekken is op de ‘Eindhovensche Golf’ een grootschalig, chique promodorp gebouwd. Witte tenten, houten vlonders, een luxe loungeterras en grote televisieschermen waarop de scores van de vrouwen te zien zullen zijn. In het promodorp kunnen de sponsors hun relaties ontvangen. Weima: „Hier laten we zien dat het vrouwengolf ook status heeft. Mogelijk nieuwe sponsors zien hopelijk in dat het de moeite waard is geld in het evenement te steken.”

Weima denkt dat de komende jaren voldoende Nederlandse talenten opstaan. Een aantal jonge amateurtalenten zullen binnen een paar jaar de overstap maken naar de professionals. De golfsters Dewi Schreefel (22) en Christel Boeljon (20) studeren op dit moment nog in de Verenigde Staten en kunnen daardoor niet deelnemen aan de Europese tour. „Maar als ze terug zijn, zullen ze het zeker goed doen.” Volgens Weima is het niveau in de amateurcompetitie van de vrouwen erg hoog. Daardoor is de stap naar het professionele golf niet zo groot.

De talentvolle Boeljon is een van de deelneemsters met een wildcard. Zij is een favoriet van de organisatrice; „Ze zou weleens voor een verrassing kunnen zorgen. Dat verwacht niemand, maar het is een sterke, fysieke en vooral nuchtere meid. Ik acht haar wel in staat hier te winnen. Toen ik de titel veertien jaar geleden binnenhaalde, was dat ook een totale verrassing.”

Boeljon denkt zelf ook dat de eerste plaats haalbaar is. „Alles is mogelijk. Vorig jaar heb ik hier ook prima gespeeld. Mijn tweede ronde was toen wat minder, waardoor ik uiteindelijk als elfde eindigde. Misschien gaat het dit jaar nog beter. Ik heb er in elk geval hard voor getraind.” In het najaar van 2009 is Boeljon klaar met haar studie sociologie. Daarna gaat ze meedoen bij de professionals.

Volg het toernooi op www.abnamroladiesopen.nl