Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Golf is ook een sport voor meiden

Het vrouwengolf groeit, maar slechts weinig vrouwen kunnen er ook van leven. „Wij vrouwen moeten laten zien dat we ook aantrekkelijk zijn voor sponsoren.”

Honderdvijftig golfsters zijn vanochtend begonnen aan het Ladies Open op de golfcourse van de ‘Eindhovensche Golf’ in Valkenswaard. Dit belangrijkste vrouwengolftoernooi in Nederland is onderdeel van de Ladies European Tour, waar ook een Nederlandse aan deelneemt; Marjet van der Graaff. De organisatie deelde ook nog elf wildcards uit. Daardoor doen er uiteindelijk negen Nederlandse speelsters mee. De vrouwen strijden dit weekeinde om het prijzengeld van bijna 40.000 euro.

Het vrouwengolf wordt echter minder gewaardeerd dan het mannengolf. Zo is de eerste plaats op het Dutch Open dat in augustus voor de mannen wordt gehouden meer dan drie ton waard. „Een groot verschil met ons prijzengeld”, zegt Liz Weima, de toernooidirecteur.

Van der Graaff is voorlopig de enige Nederlandse deelneemster aan de Europese tour. Bij de mannen zijn er drie Nederlanders actief. „Dat verschil zit ’m dan ook in het geld”, meent Weima. Jonge meiden kiezen niet voor een professionele golfcarrière zolang er niet voldoende geld valt te verdienen. Daarom maken de meesten eerst hun studie af. Weima is van plan om daar verandering in te brengen. „Wij vrouwen moeten laten zien dat we ook een balletje kunnen slaan en aantrekkelijk zijn voor de sponsoren.”

Om sponsoren aan te trekken, is op de Eindhovensche Golf een chique promodorp gebouwd. „Hier laten we zien dat het vrouwengolf ook status heeft. Mogelijk nieuwe sponsoren zien hopelijk in dat het de moeite waard is om geld in het evenement te steken.”

Weima denkt dat er de komende jaren voldoende Nederlandse aanwas zal zijn. Een aantal jonge amateurtalenten maakt binnenkort de overstap naar de professionals. De golfsters Dewi Schreefel en Christel Boeljon studeren nu nog in de Verenigde Staten. „Als ze terugzijn, zullen ze het goed doen.”

De talentvolle Boeljon heeft ook een wildcard gekregen. Zij is een favoriet van de organisatrice. „Ze zou voor een verrassing kunnen zorgen. Het is een sterke en nuchtere meid. Ik acht haar tot de overwinning in staat.” De twintigjarige Boeljon denkt zelf ook dat de eerste plaats haalbaar is. „Alles is mogelijk, ik heb er hard voor getraind.”

In het najaar van 2009 is Boeljon klaar met haar studie sociologie. Daarna gaat ze meedoen bij de professionals.