Frankrijk

Frankrijk Parijs Aan het eind van de 19de eeuw stonden Van Gogh, Manet, Monet, Gauguin en de Nabis onder invloed van Katsushika Hokusai (1760-1849), de Japanse kunstenaar wiens prenten zich overal in Frankrijk verspreidden. Tegenwoordig is Hokusai ongetwijfeld de bekendste Japanse kunstenaar in het Westen. Hij blonk uit met zijn ukiyo-e (houtsneden), maar maakte ook schilderingen en tekeningen. Hokusai introduceerde het landschap als zelfstandig thema in de Japanse kunst. Hij beeldde de grootsheid van de natuur uit gaf de mens daarin een plaats. Beroemd is zijn serie prenten De 36 gezichten op de berg Fuji. Musée Guimet toont 130 werken uit eigen collectie waaronder de rode Fuji en de beroemde grote golf. T/m 4 aug. Musée Guimet, Place d’Iéna, Parijs, www.guimet.fr de golf

Parijs

Aan het eind van de 19de eeuw stonden Van Gogh, Manet, Monet, Gauguin en de Nabis onder invloed van Katsushika Hokusai (1760-1849), de Japanse kunstenaar wiens prenten zich overal in Frankrijk verspreidden. Tegenwoordig is Hokusai ongetwijfeld de bekendste Japanse kunstenaar in het Westen. Hij blonk uit met zijn ukiyo-e (houtsneden), maar maakte ook schilderingen en tekeningen. Hokusai introduceerde het landschap als zelfstandig thema in de Japanse kunst. Hij beeldde de grootsheid van de natuur uit gaf de mens daarin een plaats. Beroemd is zijn serie prenten De 36 gezichten op de berg Fuji. Musée Guimet toont 130 werken uit eigen collectie waaronder de rode Fuji en de beroemde grote golf.

T/m 4 aug. Musée Guimet, Place d’Iéna, Parijs, www.guimet.fr

Parijs

Men bezoekt de expositie Traces du sacré (sporen van het heilige) in het Centre Pompidou niet in enkele minuten. De uitzonderlijke encyclopedische tentoonstelling is een gigantisch en origineel parcours door de 20ste eeuw van de prille aanvang van de moderne kunst t/m Bill Viola en Huang Yong Ping. Men is er op zoek hoe de moderne kunst zich de vraag stelt over God. Een ware intellectuele uiteenzetting volgens de grote Franse traditie. De afwikkeling van de gedachte die met 374 werken wordt toegelicht is niet altijd helder. Maar de geselecteerde werken zijn indrukwekkend.

T/m 11 aug. Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr

En verder

Festival de Saint-Denis: klassieke muziek in de basiliek van Saint-Denis t/m 27 juni www.festival-saint -denis.com; Porgy & Bess van Gershwin t/m 20 juni Opéra-Comique Parijs www. opera-comique.com; I Ca puleti e i Montecchi, opera van Bellini t/m 15 juni Opéra Bastille Parijs www.operadeparis.fr; Quar tett, stuk van Heiner Müller voordracht door Jeanne Moreau & Sami Frey t/m 28 juni Théâtre de la Madeleine Paris www.theatremadeleine.com

Buitenlandselecties van Jan Robert, Hadewych Bouvard, Femke van Iperen, Anneriek de Jong, Freek Staps, Bas Mesters.