Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Film van de dag

Catherine Deneuve als de hautaine Séverine, die gaat werken in een bordeel (Belle de jour, Luis Buñuel, 1967).
Catherine Deneuve als de hautaine Séverine, die gaat werken in een bordeel (Belle de jour, Luis Buñuel, 1967).

Belle de jour. Catherine Deneuve speelt Séverine, een frigide, wat hautaine doktersvrouw. Ze gaat werken in een Parijs’ bordeel, hiertoe (onbewust) aangezet door huisvriend Henri Husson. Daar maakt ze kennis met de perversies van allerlei klanten en kan ze haar eigen sadomasochistische fantasieën uitleven. In Belle de jour weigert Buñuel onderscheid te maken tussen het echte leven en fantasieën, dagdromen en geheime wensen. Toch is het niet helemaal onmogelijk om onderscheid tussen de twee te maken. Elke keer als we rinkelende belletjes horen, weten we dat het een van de fantasieën van Séverine is die we te zien krijgen. Beide werden bewust in dezelfde stijl gefilmd en zijn voor de Spaanse surrealist even belangrijk. Ook worden de seksuele aberraties van Séverine en de bordeelklanten niet veroordeeld. (Luis Buñuel, 1967, F/I), Ned.2, 23.50-1.30u.

André Waardenburg