Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

EZ wil geen rol in energiefusie

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) zal op 19 juni met de aandeelhouders van de energiebedrijven Nuon en Essent een gesprek voeren over hun toekomst. Ze ziet echter geen rol voor de overheid om de twee bedrijven te laten fuseren en een nationale energiekampioen te creëren.

„Dat is een zaak van de aandeelhouders”, zei Van der Hoeven gisteren tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Het debat werd gehouden naar aanleiding van een recente brief van de aandeelhouders van Essent – provincies en gemeenten – die op steun van het kabinet aandringen bij de overname van Nuon.

De energieconcerns moeten voor 1 juli zijn gesplitst in een netwerkbedrijf dat van de staat blijft, en een commercieel productie- en leveringsbedrijf. Aandeelhouders van Essent vrezen dat Essent daardoor een gemakkelijke prooi voor buitenlandse overnemers wordt en kiezen liever voor overname van Nuon. Maar Nuon heeft al laten weten hiervoor weinig te voelen, na de drie mislukte fusiepogingen de afgelopen jaren. Het Amsterdamse energiebedrijf kijkt over de grens naar partners.

De minister toonde zich geïrriteerd over de brief van Essent. „Ik wil weten of er een dubbele agenda achter zit”, zei Van der Hoeven die met beide partijen over de toekomst wil praten.

Ze merkte ook op dat een zogenoemde nationale energiekampioen tot een monopoliepositie leidt, waardoor de consument niets meer te kiezen heeft. Stel dat de aandeelhouders van Essent en Nuon alsnog tot een fusie zouden besluiten, zal de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) hier volgens de minister scherp naar kijken.

Wel deden minister Van der Hoeven evenals minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) een beroep op de aandeelhouders van beide energiebedrijven hun belangen in het productie- en leveringsbedrijf niet te snel te verkopen en eerst de aanbevelingen af te wachten van de commissie-Kist. Deze commissie komt begin juli met een advies over hoe de publieke belangen bij de splitsing van de energiebedrijven gewaarborgd kunnen worden.