Een Huis als een museum | Kraakpand in den Haag

David Galjaard, fotograaf, kraakt sinds een jaar een woning in Den Haag. Meubels vindt hij niet zo belangrijk, ze moeten vooral praktisch zijn. Wel verzamelt hij graag bijzondere spullen, waardoor zijn huis een rariteitenkabinet is geworden.

‘Mensen hebben vaak een bepaald beeld van krakers. Maar in de straat waar ik woon zijn tien panden gekraakt en daarin wonen allemaal jongeren met een eigen bedrijfje, of studenten. Het risico om ontruimd te worden neem je op de koop toe. Voor mij was een reden om te kraken natuurlijk dat je geen huur betaalt. Het is fijn dat ik de ruimte heb om te fotograferen, zonder de druk dat ik mijn werk altijd moet verkopen. Toen ik het pand kraakte, was het zo goor dat het leek alsof er jarenlang veertig frituurpannen aan hadden gestaan. Ik ben een hele tijd aan het klussen geweest om alles te schilderen, leidingen aan te leggen en de wc en het keukenblok te bouwen. Meubels zijn voor mij vooral belangrijk om spullen in te zetten, of om lekker op te zitten. De vliegtuigstoelen, mijn trots, heb ik gevonden bij het grofvuil. De bank is gewoon van Ikea. De tekentafel is van mijn vader geweest. Merken zeggen me weinig, maar dat wil niet zeggen dat designmeubilair me helemaal koud laat. Een stoel als van Droog Design, die voor de foto in mijn huis is gezet, vind ik prachtig. Als kind al had ik een fascinatie voor vreemde spullen. Toentertijd waren het voornamelijk helmen en gasmaskers, maar ook stenen en oude rommel. Op een gegeven moment heb ik bijna alles weggegooid. Toch begon ik weer dingen mee naar huis te slepen. Een vriendin van me deed die paspop weg en toen besloot ik maar om haar te adopteren. Voor je het weet is je huis een rariteitenkabinet. Ik heb beesten op sterkwater, slangenhuiden. Mijn huis heeft daardoor een donker randje, maar toch krijg ik vaak te horen dat men het er ook gezellig vindt. Het is een soort museum.’

Leeslamp van Neef Louis, 175 euro Neef Louis Design, Sandvikweg 2, Amsterdam www.neeflouis.nl

Rag chair (voddenstoel) van Tejo Remie voor Droog Design, 3.200 euro Droog Design, Staalstraat 7B, Amsterdam, www.droogdesign.nl

Sugar Cage (vogelkooi met een knipoog naar Marcel Duchamp) van Sofie Lachaert en Luc d’Hanis voor Droog Design, 1.379 euro

Cork poefjes, hoog 265,37 euro, laag 262,99 euro, van Jasper Morrison voor Moooi, Moooi BV Minervum 7003, Breda, www.moooi.com

B&O bandrecorder, Neef Louis, 95 euro

    • Christian van der Kooij
    • S Shopping Gerard van Hees
    • Styling Tatjana Quax