Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ECB geeft hint over stijging van rente in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) zal zijn belangrijkste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, mogelijk in juli verhogen. Het tarief bedraagt nu 4 procent.

Dit blijkt uit uitlatingen van ECB-president Jean-Claude Trichet op de maandelijkse persconferentie na de beleidsvergadering van de centrale bank in Frankfurt.

Trichet zei dat de raad van bestuur een verhoging van de rente gisteren heeft bediscussieerd, waarna besloten werd het tarief ditmaal onveranderd te laten. Maar hij zei ook dat de ECB in „verhoogde staat van paraatheid” verkeert om de oplopende inflatie binnen het eurogebied tegen te gaan.

Eerder deze week bleek dat de inflatie in de eurozone is gestegen tot 3,6 procent, de hoogste waarde in zestien jaar. Uit de uitspraken van Trichet viel af te leiden dat de meningen binnen het bestuur van de ECB verdeeld waren, waarbij sommige bestuursleden nu al een verhoging hadden gewild.

De hoge inflatie in het eurogebied is vooral het gevolg van de stijging van de prijzen van ruwe olie, voedingsmiddelen en andere grondstoffen. Het risico bestaat dat deze prijsstijgingen doorsijpelen naar andere goederen en diensten, en via hogere looneisen leiden tot een veel bredere en langduriger prijsstijging. De ECB wil zo’n zogenoemd tweederonde-effect voorkomen.

Analisten concludeerden na afloop dat de ECB van een verhoging afzag omdat die als een te grote verrassing voor de financiële markten zou zijn gekomen. Die visie werd vanmorgen ondersteund door uitlatingen de Luxemburgse centrale bankier, en bestuurslid van de ECB, Yves Mersch. Die zei in de krant Luxemburger Wort dat een renteverhoging deze maand als een verrassing zou zijn gekomen en tot paniek zou hebben geleid op de financiële markten.

Tot nu toe werd op de financiële markten verwacht dat de ECB tot ver in dit jaar de rente zou handhaven op 4 procent. De Britse centrale bank besloot donderdag de rente ongemoeid te laten, op 5 procent. Ook daar zijn de verwachtingen op de financiële markten gekanteld. Eerder werd gedacht dat de rente zou worden verlaagd.

In de Verenigde Staten werden uitlatingen van de centralebankpresident Bernanke, dat een te zwakke Amerikaanse dollar de inflatie aanwakkert, ook al gezien als een voorzichtige aanwijzing dat de rente in de VS kan worden verhoogd.

De euro reageerde gisteren op de verrassende uitspraak van Trichet met een koersstijging van 0,7 cent tot 1,554 dollar per euro. Een hogere rente in Europa maakt de Europese munt relatief aantrekkelijker.