Duitsland

Duitsland Hildesheim Ze hebben de vorm van eenhoorns, draken of centaurs die een fluitspeler op hun rug dragen, van mensenvretende adelaars en steeds weer van trotse, angstaanjagende leeuwen. De watervaatjes zijn van brons gemaakt en dienden ooit voor rituele handenwassingen. Een tweede, nog belangrijkere functie: men toonde het gevaar, het kwaad, en wilde het zo verbannen. De beeldjes ontstonden in de stad Hildesheim, die in de hoge middeleeuwen een welvarende bisschopszetel was. Voor de tentoonstelling Bild und Bestie hebben het Louvre, de Hermitage en het New-Yorkse MET de bronzen beesten aan Hildesheim teruggegeven, t/m 5 oktober. Dom-Museum, Domhof 4. Di-za 10-13 en 13.30-17u, zo 12-17u. Info: www.dommuseum-hildesheim.de en 0049-5121179163.

Hildesheim

Ze hebben de vorm van eenhoorns, draken of centaurs die een fluitspeler op hun rug dragen, van mensenvretende adelaars en steeds weer van trotse, angstaanjagende leeuwen. De watervaatjes zijn van brons gemaakt en dienden ooit voor rituele handenwassingen. Een tweede, nog belangrijkere functie: men toonde het gevaar, het kwaad, en wilde het zo verbannen. De beeldjes ontstonden in de stad Hildesheim, die in de hoge middeleeuwen een welvarende bisschopszetel was. Voor de tentoonstelling Bild und Bestie hebben het Louvre, de Hermitage en het New-Yorkse MET de bronzen beesten aan Hildesheim teruggegeven, t/m 5 oktober.

Dom-Museum, Domhof 4. Di-za 10-13 en 13.30-17u, zo 12-17u. Info: www.dommuseum-hildesheim.de en 0049-5121179163.

Andechs

Klooster Andechs, de Heilige Berg en het uitzicht op de Ammersee: dat was het favoriete landschap van Carl Orff. Hier bracht de Beierse componist het laatste deel van zijn leven door, geïnspireerd door het aura van de natuur en de spiritualiteit van de benedictijnen. In het bedevaartskerkje vond hij zijn laatste rustplaats – maar nu is het kloostercomplex niet zo rustig meer. Althans, niet in de zomer. Want dan beklimt een nieuw soort pelgrims de Heilige Berg en dat zijn liefhebbers van Orffs muziek. Dit jaar kunnen zij, tijdens de Festspiele Orff in Andechs, genieten van het woeste koorwerk Carmina Burana.

13 juni t/m 3 aug. Florian-Stadl, Andechs. Inl www.orff-in-andechs.de en 0049-8152376271.

En verder

Händel-Festspiele, opvoeringen van de Messiah en van het oratorium La Resurrezione, t/m 15 juni in Halle an der Saale: www.haendel-in-halle.de; Musikfestpiele, concerten, opera’s en films met als thema ‘Venezia - musica serenissima’ t/m 22 juni in paleis en tuinen van Schloss Sanssouci, Potsdam: www.musikfestspiele-potsdam.de

Buitenlandselecties van Jan Robert, Hadewych Bouvard, Femke van Iperen, Anneriek de Jong, Freek Staps, Bas Mesters.