Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Drugs

Druggebruikers overtreden drie tot vier keer vaker de wet

Rotterdam. Druggebruikers overtreden de wet 2,8 tot 3,8 keer vaker dan mensen die geen drugs gebruiken. Het soort drugs dat wordt gebruikt is daarbij van groot belang. Crimineel gedrag onder crackgebruikers is zes keer waarschijnlijker dan onder niet-gebruikers. Bij heroïnegebruikers is dat drie keer, cocaïnegebruikers overtreden de wet 2,5 keer zo vaak als niet-druggebruikers. Dit blijkt uit een Britse overzichtstudie van dertig internationale criminologische onderzoeken naar het verband tussen drugs en misdaad. Het onderzoek, door de universiteit van Glamorgan en de universiteit van Oxford, werd gepubliceerd in het tijdschrift Agression and Violent Behavior. Ook gebruikers van softdrugs overtreden relatief vaker de wet, maar dit verband is `veel zwakker`, constateren de onderzoekers. Marihuanagebruikers scoren 1,5 keer zo vaak en amfetaminegebruikers 1,9 keer zo vaak.