Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

‘Doe alleen zaken met FIFA-zaakwaarnemers’

Nederlandse voetbalclubs moeten bij transfers geen zaken meer doen met tussenpersonen die geen licentie hebben van wereldvoetbalbond FIFA. Die oproep doet Mark Boetekees, directeur van de Nederlandse Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO).

Boetekees reageert op berichten over de Servische makelaar Vlado Lemic. Die deed afgelopen jaren zaken met PSV, hoewel hij geen FIFA-licentie had. PSV verbrak vorige maand de banden met hem en zette technisch manager Stan Valckx op non-actief.

Volgens Boetekees moeten de clubs „de hand in eigen boezem steken” en niet langer meewerken aan allerlei illegale constructies. „Wat voegen zaakwaarnemers, met of zonder licentie, eigenlijk toe? Die vraag zullen de clubs zich hardop moeten stellen. Er verdwijnt op die manier veel geld uit het voetbal.”

Vicevoorzitter Olaf van Eijndhoven van Roda JC vindt dat de clubs de handen ineen moeten slaan tegen de groeiende macht van de tussenpersonen: „Zaakwaarnemers voegen niets structureels toe. Hun vergoedingen staan in geen verhouding tot het werk dat ze verrichten. Er staat zelfs een voetbalmakelaar in de Quote 500. Dat betekent dat er structureel iets mis is in de voetbalwereld.”

Heracles-voorzitter Jan Smit hoopt op een krachtige aanpak van de KNVB. „Het is van de zotte dat je als werkgever de adviseur van de tegenpartij moet betalen. En waarom moet een club elk jaar provisie aan een makelaar betalen? Dat is bij een huis toch ook niet zo? Overal gaan de tarieven naar beneden, behalve in de voetbalwereld. Je moet de spelers het zelf laten betalen. Dit is als een virus. Er moet een goede chirurg opstaan die dit gezwel uit de voetbalwereld verwijdert.”

De KNVB wil dat alle geldstromen bij transfers transparant worden. Met de bonden uit Engeland, Duitsland en Italië bespreekt de KNVB dit najaar de mogelijkheid om de geldstromen via een internationaal loket af te handelen.