Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Cruijff bemoeit zich (nog) niet met de opstelling

Johan Cruijff is niet van plan om zich te bemoeien met de opstelling van het Nederlands elftal of bondscoach Marco van Basten van advies te voorzien. „Hij heeft genoeg verstand om met de mensen om hem heen een sterk elftal neer te zetten”, zei Cruijff gisteravond in het tv-programma Nova College Tour, waarin hij ten overstaan van een zaal vol studenten van zijn eigen Johan Cruyff University werd geïnterviewd. Tot voor kort gold hij als een belangrijke adviseur van de bondscoach. Maar sinds Cruijff zich na een meningsverschil met de nieuwe trainer van Ajax – over de jeugdopleiding in Amsterdam – terugtrok als technisch adviseur van Ajax, hebben de twee nauwelijks contact gehad.

Van Basten, die Cruijffs voorstellen tot hervorming van de jeugdopleiding van Ajax te ver vond gaan, zei deze week dat ze elkaar één keer telefonisch hebben gesproken nadat begin maart hun wegen zich scheidden. We komen elkaar op het EK wel weer tegen, was de strekking van de reactie van Van Basten. Van ruzie is volgens Cruijff geen sprake. Dat de twee het „op voetbalgebied” niet met elkaar eens zijn, is „een hele normale situatie in de sport”, zei hij. „Als de uitvoerende macht [bij Ajax], in dit geval Van Basten, zegt dat het te snel gaat, dan moet je je tactisch terugtrekken.”

Cruijff was opvallend voorzichtig met uitspraken over Oranje. Hij citeerde zijn oude leermeester Rinus Michels: „de eerstvolgende wedstrijd is de belangrijkste”. Zijn favoriete opstelling wilde hij niet geven. „Ik denk dat je je er van buitenaf niet mee moet bemoeien.” Op de vraag of hij denkt dat Nederland de finale haalt, zei hij: „Laten we het hopen.”

Cruijff heeft natuurlijk wel een mening over Oranje. Het is een kwestie van tijd voordat hij die kenbaar maakt, want ook hij is er straks bij op het EK, om wedstrijden te analyseren voor de NOS. Vanavond geeft hij volgens Frits Barend al een schot voor de boeg, in een opgenomen interview op tv-zender Het Gesprek. Volgens de interviewer vindt Cruijff de tactiek van Oranje helemaal niks.