Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Concurrent wil ASMI’s technologie overnemen

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASM International heeft een vijandig bod ontvangen van Applied Materials op een belangrijk deel van zijn activiteiten binnen de zogenoemde front-enddivisie.

Dat maakte ASMI vanmorgen in een persbericht bekend. In de front-enddivisie worden productielijnen voor chips gemaakt. Marktleider Applied Materials biedt 400 tot 500 miljoen dollar (256 tot 320 miljoen euro) voor twee productiemethoden waarbij processorbestanddelen atoom voor atoom opgebouwd worden. ASMI wil voor 14 juni een reactie geven op het bod. ASMI-topman Chuck del Prado reageert positief op de omvang van het bod. „De marktleider biedt 400 miljoen dollar, onder meer voor onze atoomtechniek (ALD). Dat bewijst dat de front-enddivisie een grote waarde heeft.”

Del Prado ligt op dit moment onder vuur van activistische aandeelhouders, die vinden dat de front-enddivisie van ASMI onder de maat presteert. Zij willen een andere topman in het bestuur, die in het verleden bij Applied Materials gewerkt heeft. Volgens Del Prado bewijst het bod van Applied Materials dat ASMI de aandeelhouders kan geven wat ze willen: „Een hogere return. De koers van het aandeel ASMI staat nu 15 procent hoger dan gisteravond.”

Of ASMI het bod daadwerkelijk aanneemt is te betwijfelen. De ALD-techniek is een belangrijk ingrediënt van een plan om de front-enddivisie weer uit het slop te trekken.