Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Infectieziekten

Chlamydia in Zweden onzichtbaar voor test

rotterdam. In Zweden heeft zich de afgelopen jaren een vorm van de geslachtsziekte chlamydia verspreid die precies zó is gemuteerd dat de gangbare tests haar niet kunnen aantonen. Dat een variant van een bacterie (in dit geval Chlamydia trachomatis) evolueert onder druk van de diagnostiek, is hoogst opmerkelijk. ”In het vakgebied van de infectieziekten is het niet eerder beschreven”, zegt dermatoloog dr. Henry de Vries, van de SOA-poli van de GGD Amsterdam. De mutant is in Zweden succesvol: begin 2007 was een kwart van de nieuwe chlamydiapatiënten ermee besmet. Medewerkers van een lab in Oslo meldden vorige week op het wetenschapsblog Sciphu dat daar nog nauwelijks patiënten gevonden worden. Ook de GGD Amsterdam zag tot nog toe maar één besmette man. Inmiddels zijn de tests aangepast.