Bush prijst moed van Balkenende

Balkenende ging er tijdens zijn ontmoeting met Bush van uit dat dit de laatste keer is dat ik u zie in het Witte Huis”. Foto’s Reuters en AP Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende (L) talks to U.S. President George W. Bush as they meet in the Oval Office of the White House in Washington June 5, 2008. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES) REUTERS

Premier Balkenende heeft gisteren in het Witte Huis een bezoek gebracht aan de Amerikaanse president Bush. De twee regeringsleiders spraken ruim een uur met elkaar in het Oval Office.

Na afloop van de ontmoeting bedankte Bush de premier voor de inzet van Nederlandse troepen in Afghanistan. „Ik stel uw moed op prijs.” Bush legde een korte verklaring af tegenover journalisten. Hij benadrukte het belang van de internationale bestrijding van tegen terreur.

Balkenende wees op de „gemeenschappelijke waarden” van Nederland en de VS. Maar hij legde uit dat er verschil van mening blijft over het terreurdetentiekamp Guantánamo Bay en de internationale aanpak van het broeikaseffect. De kern van een goede vriendschap is dat je met elkaar van mening mag verschillen, aldus de premier.

Overigens is het niet waarschijnlijk dat deze verschillen van mening overeind blijven na de inauguratie van de nieuwe president. Zowel de Republikein John McCain als de Democraat Barack Obama is voor sluiting van Guantánamo Bay en vindt dat de Verenigde Staten meegaander moeten zijn bij de internationale aanpak van het broeikaseffect.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA), die bij het gesprek met de president aanwezig was, zei dat de Amerikaanse regering zich steeds soepeler opstelt tegenover het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag.

De Amerikaanse regering erkent het hof officieel niet, vooral uit angst dat eigen ingezetenen (met name militairen), door het hof vervolgd zouden worden voor mensenrechtenschendingen. Maar volgens Verhagen geven de VS hoopvolle signalen af, zoals de steun van de regering aan de vervolging van oorlogsmisdaden die zouden zijn gepleegd in Darfur, de onrustige regio in Soedan.

Balkenende maakte van de gelegenheid gebruik alvast afscheid te nemen van president Bush. „Ik ga ervan uit dat dit de laatste keer is dat ik u zie in het Witte Huis”, aldus de premier.

Bush legt januari 2009 zijn functie neer.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Strafhof

In het artikel Bush prijst moed van Balkenende (6 juni, pagina 3) wordt gemeld dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) een soepeler opstelling constateert van Amerika ten opzichte van het Internationaal Hof van Justitie . Het ging echter om het Internationaal Strafhof.