Buitenlanders in Zimbabwe tegengewerkt

De Zimbabweaanse regering heeft gisteren alle buitenlandse hulporganisaties gesommeerd hun werk stil te leggen en een groep Britse en Amerikaanse diplomaten die slachtoffers van verkiezingsgeweld hadden bezocht enige uren laten vasthouden.

Beide maatregelen worden algemeen beschouwd als pogingen om buitenlanders uit Zimbabwe te weren voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni. Robert Mugabe, sinds ruim twintig jaar president, verloor eind maart de eerste ronde van oppositieleider Morgan Tsvangirai. Aanhangers van diens partij Movement for Democratic Change zijn sindsdien geregeld slachtoffer van geweld en intimidatie.

Tsvangirai werd eerder deze week negen uur lang vastgehouden. Vandaag versperde de politie hem de weg toen hij op weg was naar een verkiezingsbijeenkomst in Bulawayo.

Minister van Sociale Zaken Nicholas Goche schreef gisteren per brief aan alle buitenlandse hulporganisaties dat sommigen „de voorwaarden van hun vergunning hebben overtreden” en daarom het werk van alle organisaties voor onbepaalde tijd moet worden gestaakt. Vorige week werd het werk van het Britse Care al stilgelegd op beschuldiging dat zij campagne voeren voor de MDC.

De vijf Amerikaanse en drie Britse diplomaten keerden gisteren in gezelschap van drie Zimbabweanen terug van een bezoek aan slachtoffers van het verkiezingsgeweld. Even buiten Harare werden zij aangehouden door een groep ‘oorlogsveteranen’, die evenals Mugabe in de onafhankelijkheidsoorlog gevochten zouden hebben en nu vaak optreden als gewelddadige loyalisten. De autobanden van de diplomaten werden lekgestoken, een lokale medewerker in elkaar geslagen, en er werd gedreigd dat zij levend verbrand zouden worden in hun auto’s, aldus de Amerikaanse ambassade. De groep is zes uur vastgehouden.

De Britse en Amerikaanse regeringen nemen het incident hoog op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice sprak van „schandalig gedrag jegens diplomaten” en zei te hopen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties „de mishandeling van diplomaten in Zimbabwe deze keer niet als een binnenlandse aangelegenheid zal beschouwen”. De VS zeiden ook dat zij niet zullen aandringen op een resolutie tegen Zimbabwe, omdat Zuid-Afrika die waarschijnlijk zou blokkeren. De raad heeft haar „zorg” uitgedrukt. Rice wil haar ambassadeur niet terugtrekken, omdat het volgens haar noodzakelijk is dat de VS in Zimbabwe zijn tijdens de verkiezingen.

„Dit is een inkijkje in de levens van gewone Zimbabweanen”, reageerde de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband. „Die worden gekenmerkt door brute intimidatie, marteling en dood.” Premier Brown heeft de Zimbabweaanse ambassadeur om uitleg gevraagd. (AP, Reuters)