Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

`Brein` achter 9/11 wil de doodstraf krijgen

Guantánamo Bay. Khalid Sheikh Mohammed heeft gisteren gezegd dat hij de doodstraf wil en dat hij een martelaar wil worden. Het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001 is gisteren met vier andere verdachten voorgeleid voor een militair tribunaal op de Amerikaanse marinebasis op Guantánamo Bay. Het was voor het eerst sinds Mohammed gevangen werd genomen in Pakistan in 2003 dat hij in het openbaar verscheen. De vijf verdachten worden beschuldigd van terrorisme en 2.973 aanklachten van moord. Mohammed heeft bekend dat hij de aanslagen ”van A tot Z” heeft gepland. De militaire aanklagers zullen de doodstraf tegen de verdachten eisen. Wanneer het proces begint, is nog onduidelijk.