Braziliaanse muziek uitgangspunt voor Karrin Allyson

cd jazz Karrin Allyson:Imagina – Songs of Brasil ***--

cd jazz

Karrin Allyson: Imagina – Songs of Brasil ***

Haar grote doorbraak had de Amerikaanse jazzvocaliste Karrin Allyson met haar ode aan John Coltrane, in de vorm van ballades gebaseerd op zijn LP Ballads. Ze won met haar interpretaties respect door de manier waarop ze een stempel drukte op klassieke opnamen. Daarna ontrafelde Allyson al eens elk facet van de blues, ging ze door in de popjazz en voorzag instrumentale jazznummers van tekst. Nu heeft ze een invalshoek gevonden voor haar liedjes, die ze ziet als probaat middel om haar gevoelens te uiten, niet alleen liefdesverdriet of liefde, maar ook over sociale onderwerpen.

Op haar elfde album is de Braziliaanse muziek het vertrekpunt van haar jazz. Ze zingt liedjes in het Portugees, maar heeft gelukkig ook Braziliaanse nummers met Engelse teksten gekozen. Ondanks een Braziliaanse mentor is haar dictie namelijk kinderlijk en krampachtig. In haar stem heeft ze echter een prettig schor klinkend rafeltje dat goed past bij dit wat lome, sensuele repertoire. Het door vocalist Jon Hendricks van tekst voorziene Desafinado (Slighty Out of Tune) voelt ze goed aan, maar er zijn ook nummers waar haar poging authentiek te klinken juist net niet zo overkomt.

    • Amanda Kuyper