Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Boeken

boekberichten

PEN: wereldwijd achttien schrijvers gedood in 2007

In 2007 zijn wereldwijd achttien auteurs vanwege hun schrijfactiviteiten om het leven gebracht. Dat meldt het PEN-Zentrum Deutschland, de Duitse tak van het internationale PEN-centrum, dat zich sterk maakt voor internationale samenwerking tussen schrijvers en de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zijn achttien auteurs als vermist opgegeven en nog steeds spoorloos, werden 217 schrijvers gevangen gezet, 231 schrijvers met de dood bedreigd en 109 tijdelijk vastgezet. 104 auteurs zijn overvallen en mishandeld en vier werden ontvoerd, zo zegt de organisatie, die zich baseert op cijfers van het internationale PEN-centrum. De organisatie vraagt om meer aandacht voor de problematiek van gevangen gezette auteurs, onder andere in Tibet. Om deze Tibetaanse schrijvers te steunen, zal het PEN-Zentrum Deutschland in 2009 de Dalai Lama uitnodigen, wanneer China Schwerpunkt is op de Frankfurter Buchmesse. De cijfers uit het onderzoek staan te lezen in de Oostenrijkse krant Der Standard. (DL)

‘Coelho liet roman door ander schrijven’

New age-auteur Paulo Coelho liet zijn tweede roman, O Manual Prático do Vampirismo (Een praktische handleiding van het vampirisme) schrijven door een vriend, zo blijkt uit een volgende week te verschijnen geautoriseerde biografie van de Braziliaanse schrijver. In The Magus (De magiër) wordt de levenswandel van de auteur in zeshonderd bladzijden beschreven door journalist Fernando Morais. In de biografie komt aan het licht dat Coelho’s tweede boek uit 1986 in werkelijkheid is geschreven door Coelho’s vriend en toenmalige medewerker Toninho Buda. Coelho trok het boek later uit de handel terug omdat hij het ‘van slechte kwaliteit vond’. Coelho liet echter nooit eerder weten dat hij het niet zelf had geschreven. De biografie van Fernando Morais telt 632 bladzijden en is deze week in Brazilië uitgekomen. Er zijn alleen al tienduizend exemplaren verkocht op de dag dat het boek verscheen. Het boek zal uitgegeven worden in veertig landen wereldwijd. (HC)

Walcott beschimpt Naipaul in gedicht

De Caraïbische dichter Derek Walcott geeft de Britse schrijver V.S. Naipaul, geboren op het Caribische eiland Trinidad, er in een nieuw gedicht flink van langs. In The Mongoose bespot Walcott Naipauls schrijftechniek en persoonlijkheid, zo ontdekte de Britse krant The Observer bij een optreden van Walcott op het Calabash Literary Festival op Jamaica. „I think you’ll recognise mister Naipaul...I’m going to be nasty”, zou Walcott tegen het aanwezige festivalpubliek hebben gezegd voordat hij de vloer aanveegde met collega Naipaul. Daarna volgden de eerste zinnen van The Mongoose: ‘I have been bitten, I must avoid infection / Or else I’ll be as dead as Naipaul’s fiction’.

Een paar zinnen later richt Walcott zich op de technische kant van Naipauls proza: ‘The plots are forced, the prose sedate and silly / The anti-hero is a prick named Willie’.Tot slot hakt Walcott ook nog in op het uiterlijk van de zwaar bebaarde Naipaul. Walcott spreekt van zijn ‘bushy beard / that covers features that have always sneered’. (SK)

Lees de volledige berichten en meer boekennieuws via: nrcboeken.nl of papierenman.blogspot.com

Met medewerking van Hans Cottyn, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman