Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Bezuiniging bij NOS Nieuws nekt jaaroverzichten

HILVERSUM, 6 juni. De programmering van de NOS gaat door bezuinigingen op de schop. Dat blijkt uit interne stukken van hoofdredacteur Hans Laroes die in bezit zijn van het ANP. De maatregelen zijn nodig omdat NOS Nieuws te weinig geld heeft om ”alles te blijven doen wat we nu doen”.

De NOS gaat onder meer de jaaroverzichten op televisie schrappen, de diensten van Teletekst beperken. Correspondenten in het buitenland die vertrekken van posten waar nu meer dan één correspondent werkt, worden niet vervangen. Eerder werd al bekend dat de middaguitzendingen van het Radio 1 Journaal doordeweeks en op zaterdag en zondag gaan verdwijnen. De bezuinigingen kosten acht voltijdsbanen.

De omroep kiest voor het versterken van het Radio 1 Journaal in de ochtenden, de nieuwsfunctie van Radio 1 in de weekeinden en van het Acht Uur Journaal op televisie. Ook moet de redactie van Den Haag Vandaag (NOS), een vast onderdeel van tv-programma Nova (NPS/VARA), worden samengevoegd met de overige Haagse redacties van de NOS.

NOVA-hoofdredacteur Carel Kuyl kan de consequenties hiervan nog niet overzien, maar hoopt dat de verandering ”niet ten koste gaat van de pluriformiteit van de berichtgeving. Het zou treurig zijn als het leidt tot meer van hetzelfde.”