België

België Gent De mannen en vrouwen op de schilderijen van Jean Rustin in Museum Dr. Guislain in Gent zijn teder en huiveringwekkend tegelijk. Rustin (Frankrijk, 1928) schildert op het eerste gezicht onaantrekkelijke, uitdrukkingloze figuren in kale ruimtes. Meestal zijn ze naakt, doen ze helemaal niets en kijken ze de toeschouwer onverholen aan. Toch is hun aanwezigheid in alle afstotelijkheid immens. Hun eenzaamheid roept mededogen op, en fascinatie voor zoveel kwetsbare menselijkheid. Naast het werk van Rustin exposeert Museum Guislain schilderijen en tekeningen van de vroeg overleden Belgische kunstenaar Marc Maet. Jean Rustin, Marc Maet, Museum Dr. Guilain, J. Guislainstraat 43, Gent, t/m 7 sept., di t/m vr 9-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 92163595 en www.museumdrguislain.be eenzaamheid kou

Gent

De mannen en vrouwen op de schilderijen van Jean Rustin in Museum Dr. Guislain in Gent zijn teder en huiveringwekkend tegelijk. Rustin (Frankrijk, 1928) schildert op het eerste gezicht onaantrekkelijke, uitdrukkingloze figuren in kale ruimtes. Meestal zijn ze naakt, doen ze helemaal niets en kijken ze de toeschouwer onverholen aan. Toch is hun aanwezigheid in alle afstotelijkheid immens. Hun eenzaamheid roept mededogen op, en fascinatie voor zoveel kwetsbare menselijkheid. Naast het werk van Rustin exposeert Museum Guislain schilderijen en tekeningen van de vroeg overleden Belgische kunstenaar Marc Maet.

Jean Rustin, Marc Maet, Museum Dr. Guilain, J. Guislainstraat 43, Gent, t/m 7 sept., di t/m vr 9-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 92163595 en www.museumdrguislain.be

Antwerpen

De Gentenaar Leo Copers (1947) maakt gevaarlijke en vluchtige kunstwerken van water en vuur. Zijn installaties branden en brullen. Soms vervliegen ze, doven ze uit, smelten ze of verdwijnen ze plotseling. Tussen het imposante groen van het Antwerpse Middelheimmuseum komen de bevroren gloeilampen, in water oplichtende tl-buizen, vuurspuwende gasbranders en knetterend machinegeweersalvo’s onverwacht subtiel, grappig en poëtisch tot hun recht. De installaties tezamen bieden een overzicht van Copers’ tegendraadse werk vanaf eind jaren zestig.

Leo Copers, Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, Antwerpen, t/m 17 aug. di t/m zo 10-21u (in aug. tot 20u). Inl 0032 38271534 en www.middelheimmuseum.be

En verder

Hebraïca Veritas. Sprak God Hebreeuws?, t/m 16 aug., Museum Plantin-Moretus, Antwerpen 0032 3221 1450, http://museum.antwerpen.be/plantin_; De belle-époquezomer, t/m 31 aug., Museum van Elsene, Brussel 0032 25156421, www.allewegen.be; Georges Vantongerloo, t/m 31 aug., PMMK, Oostende 0032 59508118, www.pmmk.be

Buitenlandselecties van Jan Robert, Hadewych Bouvard, Femke van Iperen, Anneriek de Jong, Freek Staps, Bas Mesters.