Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Amfibicamera

Onderwatercamera waterdicht Sanyo Xacti VPC-CA65 (circa 280 euro)
Onderwatercamera waterdicht Sanyo Xacti VPC-CA65 (circa 280 euro)

De Sanyo Xacti VPC-CA65 (circa 280 euro) weegt amper een kwart kilo. Een volwaardige foto- én videocamera, schokbestendig én waterdicht. Deze kleine amfibie levert 30 videobeelden per seconde in het door Apple ontwikkelde ‘Quicktimeformaat’, met een resolutie van 640 x 480 pixels. De maximale kwaliteit van foto’s bedraagt zes megapixels.

Het stoere cameraatje kan tot 1,5 meter onder water worden meegenomen. Minpuntje: om het inwendige van de Sanyo Xacti droog te houden moet de camera goed gesloten zijn. Het rode indicatiestreepje van het afsluitklepje mag niet meer zichtbaar zijn. Helaas lijdt vijf procent van de mannen aan een milde vorm van kleurenblindheid. Wanneer het rode indicatiestreepje niet wordt opgemerkt, verzuipt de camera.

De op een sd-geheugenkaartje opgeslagen beelden kunnen op worden bekeken op het 5 centimeter brede beeldscherm van de camera of op de pc. Dit kan met behulp van de bijgeleverde kabel of door de sd-kaart in een kaartlezer te stoppen en deze aan de pc te koppelen. Met de Ultra II SD kaart van Sandisk kunnen kabels en kaartlezers thuis gelaten worden.

Kijk voor meer informatie en een demonstratiefilmpje op nrc.nl/economie

Ruud van Marion